Hanna Olsson

Kommer från: Rönningsberg, fem mil väster om Östersund.
Bor i: Stockholm.
Pluggade: Journalistprogrammet, 2005-2008.
Campusort: Sundsvall.

Varför Mittuniversitetet?

Jag hade hört mycket gott om den journalistutbildningen, framför allt att man hade en bra kontakt med branschen och kunde fixa fina praktikplatser. Det var mitt främsta skäl. och jag trivdes väldigt bra. Något som bland annat förvånade mig var att jag pluggade med folk från hela landet, det var långt ifrån bara människor från mellersta Norrland som gick på utbildningen.

Varför just Journalistprogrammet?

Jag visste att jag ville jobba på en redaktion, och hade redan i tonåren fått känna på hur det är att jobba som reporter. Eftersom det är en tuff bransch visste jag att chanserna att få jobb ökade med en utbildning. Dessutom är det roligt att veta varför man gör någonting, i ett större sammanhang, och inte bara göra det.

Hur var det att plugga här?

Det var framför allt väldigt roligt. Jag tyckte att vi fick breda kunskaper, allt ifrån att jobba praktiskt journalistiskt till att förstå de stora mekanismerna bakom hur till exempel politiker anpassar sina budskap till medier. Vi lärde oss hantverket väldigt bra, att skriva texter, göra radio- och tv-inslag.

Något speciellt i programmet du vill lyfta fram?

Jag var väldigt förtjust i att få lära mig knepen som en reporter behöver kunna, intervjuteknik var en del som jag senare haft stor praktisk nytta av. 

Var gjorde du din praktik och vilken betydelse har den haft för dig?

Jag gjorde min korta praktik på Sveriges Radio Jämtland och min längre praktik på Expressen. Den hade stor betydelse eftersom jag när jag sökte jobb sedan kunde visa upp fler ställen på mitt CV. Dessutom är det lärorikt att se hur olika sorters arbetsplatser fungerar och jag kom tillbaka både till radio och kvällstidning några år senare.

Berätta om ditt nuvarande arbete.

I dag är jag nyhetsredaktör på Aftonbladet och leder det snabba nyhetsarbetet, med fokus på Aftonbladet.se. Det är en helt ny tjänst för mig, tidigare var jag samhällschef på samma tidning och ledde nyhetsarbetet bland annat under valrörelsen. Jag har varit på Aftonbladet sedan hösten 2013.

Hur ser branschen ut?

Det är en tuff bransch, det är inget snack om saken. Men duktiga journalister kommer alltid att behövas, särskilt de som har väldigt bred eller väldigt nischad kompetens. Att bli Sveriges bästa Mellanösternreporter är ett lika bra mål som att bli grym på tv, text och stillbild. Att ha bra koll på nya medier är en förutsättning för att lyckas väl i branschen.

Ditt råd till den som är på gång att välja utbildning?

Välj med hjärtat. Det är klart att det är bra att välja en utbildning som har goda jobbchanser, men om du inte väljer något som engagerar dig kommer du kanske inte ens att palla utbildningen. Engagemanget är också avgörande sen när du ska ut i arbetsmarknaden.