Journalistprogrammet är så mycket mer än bara en utbildning!

Victoria Champion hamnade på SVT Nyheter Västernorrland under sin långtidspraktik. Läs mer om Victorias erfarenheter av journalistutbildningen och hennes tid på SVT.

Victoria Champion

Namn: Victoria Champion

Program: Journalistprogrammet

Vad får du göra på SVT?

Jag är reporter och då åker jag ut på fältet och intervjuar alla möjliga människor runt om i länet, sen redigerar jag ihop en video för webb och för tv-sändningarna, samt skriver artiklar. Så ser min dagsform ut!

Är det något speciellt du har lärt dig på SVT?

Det är en stor inlärningströskel på SVT, så jag är jättestolt över att jag kan alla program nu. Och det är okej, det får ta tid! Jag har lärt mig att det är bra om man har flera projekt rullandes samtidigt hela tiden, så att man inte blir sysslolös om en av idéerna faller eller att en person inte kan ställa upp på intervju förrän flera dagar senare. Ibland får man också bara chansa och åka dit ändå, även om intervjupersonen kanske inte är uppbokad eller inte har svarat än. För då sätter det lite press på person när man kan säga “Hej, jag är i stan, kom och träffa mig!” och det blir svårare för personen att säga nej.

Vad är det ”coolaste” du har fått göra på din praktik?

Det coolaste var när jag fick intervjua lokalkändisen Emil Assergård från Sollefteå, som skulle vara med i melodifestivalen. Det var hans debut i stora tv-sammanhang, så vi pratade om hur det kändes. Det var häftigt, blev lite starstruck!

Skulle du rekommendera andra att plugga det du gör?

Gud ja, sök sök sök! Är du kreativ, tycker om att skriva, brinner för att berätta historier som berör och vill göra skillnad. Då är det här ett tecken på att du ska söka!

Vad är det bästa med utbildningen?

Gemenskapen och sårbarheten sinsemellan lärare och studenter. Lärarna har själva jobbat som journalister tidigare, så de vet vad de snackar om när de undervisar. Jättemycket praktiska moment vilket är superviktigt så att det sätter sig i ryggmärgen, så att det inte bara blir massa teori och kurslitteratur som ska läsas. Man blir utkastad på djupvatten utan att ha lärt sig simma tidigt, man hinner knappt bli generad för att alla i klassen utsätts för samma sak, så då sitter man där efteråt och skrattar åt det istället och går igenom vad man kunde ha gjort bättre.

Journalistprogrammet är så mycket mer än bara en utbildning! Inte nog med att man blir en bättre journalist, man blir också en starkare person. Programansvarige Peter Jonriksson sa till oss i början att “om tre år då kommer ni bära er själva på ett helt annat sätt”. Vilket är så sant! Det han menade var att man bygger också upp sitt självförtroende, får mer skinn på näsan, vågar ta plats. För att det måste man om man ska lyckas som journalist. Vi måste kunna övertyga människor att vi vet vad vi gör när vi ställs inför t.ex. ansvarsutkrävande intervjuer. Vi sätts på prov hela tiden och måste vara beredd på kritik, hat och hot. Det låter kanske inte jättepeppande, men det är en oerhört viktig roll vi bär som tredje statsmakt, att missförhållanden avslöjas och att rätt information går ut i etern.

Sidan uppdaterades 2022-01-26