Aretha Bergdahl - Årets alumn 2018

Aretha Bergdahl, 24 år, har blivit utnämnd till årets alumn för Kom/PR. Hon tog sin examen 2015 och idag jobbar hon på Nyheter24 i Stockholm. Att stå upp och tro på sig själv är en viktig ledstjärna för henne, liksom samhällsfrågor som mångfald, antirasism och feminism.

Aretha Bergdahl
Aretha Bergdahl mottog utmärkelsen Årets alumn 2019 på dagskonferensen MOD 22 februari.

När årets alumn för Kom/PR skulle utses var valet inte svårt. Aretha Bergdahl har, trots att hon bara jobbat på Nyheter24 under ett år, redan visat att hon är en förebild på många sätt, vilket tydligt framgår av nomineringen där hon beskrivs som en modern, branschöverskridande kommunikatör som använder sin kompetens för att nå bortom traditionella målgrupper. Med sina genomtänkta och slagkraftigt formulerade budskap ger hon röst åt många samtidigt som hon är kreativ, vass och modig och vågar vara personlig när hon kommunicerar.

Hur känns det här, Aretha?
— Det är otroligt kul, det känns stort. Jag blev alldeles mållös när jag fick reda på att jag blivit utsedd till årets alumn, så jag känner mig väldigt ärad och tacksam. Samtidigt är jag ganska ung och har bara hunnit befinna mig ute i arbetslivet under en relativt kort tid. Och på så sätt är det kanske svårt att granska sin egen resa och kompetens. Men i och med den här utmärkelsen så har jag kunnat titta tillbaka på det jag har gjort och insett att det ändå är en del.

Tiden efter studierna har dock inte bara varit en dans på rosor, berättar Aretha. Den första branschrelaterade arbetsplatsen hon jobbade på, en stor mediebyrå, visade sig bli något av en besvikelse. Inte på grund av de arbetsuppgifter hon fick göra, utan av själva arbetsklimatet och kulturen på arbetsplatsen. Men även om hon inte trivdes där, så lärde hon sig något viktigt – att komma ihåg sitt egenvärde på en arbetsplats och att ifrågasätta när det inte känns bra. Allra främst att inte stanna på en arbetsplats som får en att må dåligt. Den erfarenheten hoppas hon också kunna förmedla till dagens studenter på Kom/PR när hon kommer dit för att föreläsa i februari.
— Jag vill gärna förmedla sådant som jag önskar att jag själv hade vetat när jag tog examen och gick ut i arbetslivet. Bara för att du är nyutexaminerad och oerfaren betyder det inte att du inte har någon kunskap. Det är förstås bra att vara ödmjuk och att kunna ta kritik, men det betyder inte att du måste finna dig i en dålig situation. Därför tänker jag ge dem konkreta tips, som att kolla upp företaget innan, prata med de anställda, gå med i facket, lära sig sina rättigheter, kräva en rimlig lön och att vara kritisk. Och att inte glömma sitt eget värde och vara stolt över vad du kan. Det finns dessvärre många arbetsplatser, särskilt inom mediebranschen, som inte behandlar folk på ett bra sätt. Det är sådant som jag själv gärna skulle ha velat veta.

Idag arbetar Aretha med att skriva nyheter och reportage på Nyheter24, och här trivs hon bra. Arbetsgivaren är seriös, intresserad och tror på sina medarbetare, vilket är en förutsättning för att man ska trivas och utvecklas på sitt jobb, menar Aretha. Dessutom får hon ju göra det hon gillar allra bästa – att skriva.
— Redan under mitt sista studieår började jag fundera på att inrikta mig mer mot skrivande, men det är inte säkert att det är det jag kommer att syssla med i framtiden. Jag känner mig till exempel lite sugen på att jobba inom radio, har jag upptäckt nu, så jag kanske går någon kurs i det. Vi får se, det är aldrig för sent att lära nytt.


Solange Hamrin, programansvarig för Kom- PR-programmet, delar ut utmärkelsen
Årets alumn 2019 till Aretha Bergdahl.

Aretha Bergdahl om…

...att plugga vid Mittuniversitetet:
”Mittuniversitetet gav mig en väldigt bra grund att stå på och gav mig möjligheten att testa mig själv och vad jag verkligen ville göra. De olika kurserna gjorde det tydligt för mig vad jag ville och hjälpte mig att sortera ut och ta reda på vad jag är bra på.”
”Jag kommer från Ludvika i Dalarna, men valde att plugga vid Mittuniversitetet därför att upplägget på utbildningen där kändes bra och kurserna relevanta. Jag har egentligen aldrig haft en plan med mina studier, utan bara valt att göra det jag tycker är roligt, och det har visat sig vara bra val”

...kommunikatörsyrket:
”Kommunikatörsrollen idag är väldigt bred och jag vill gärna testa på allt. Just nu så tycker jag att det är roligt att skriva, men längre fram kommer jag nog att vilja prova andra roller. Jag vill testa allt”

...mediebranschen:
”Den här branschen är otroligt snabb och man måste vara skarp och snabb själv och hålla örat mot marken hela tiden. Det är väldigt lätt att känna press och att man är utbytbar. Därför är det så viktigt att inte glömma sitt eget värde och att ställa krav.”