En utbildning som ger många karriärmöjligheter

"Det bästa med utbildningen tycker jag är att vi arbetar väldigt nära branschen. Vi har hela 10 veckors praktik, vilket är väldigt uppskattat eftersom att det blir mer “verkligt” vad du kan jobba med efter utbildningen"

Amanda Forsberg

Ålder: 22

Studieort: Sundsvall

Program: Kommunikations- och PR-programmet

Amanda Forsberg läser andra året på Kommunikations- och PR-programmet och berättar varför hon trivs så bra med sitt studieval.

 Varför valde du att läsa på Kommunikations- och PR-programmet?

När jag skulle välja program visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med i framtiden, jag kunde tänka mig väldigt många olika arbeten och dessa skiljde sig åt ganska mycket. Jag ville bli allt från polis, lärare, apotekare, till författare.. listan kunde göras lång och jag var rädd att jag skulle välja “fel” och ångra mig.

I samband med att jag skulle söka utbildning fick jag tips om kommunikation och PR, och efter att ha läst på om det förstod jag att man efter programmet kan jobba inom många olika slags organisationer.  Kommunikations- och PR-programmet kändes som ett program som inte skulle stänga några dörrar för alla drömmar jag hade, utan tvärtom såg jag helt plötsligt möjligt att jobba både inom polisen, på en kommun eller varför inte på en kommunikationsavdelning på ett stort företag. Andra utbildningar jag kollade på gav mig känslan: “det här blir du och då är du fast med det”. Dessutom har jag alltid tyckt om att skriva, kommunikation kändes väldigt spännande och intressant.

Hur är det på utbildningen?

Det bästa med utbildningen tycker jag är att vi arbetar väldigt nära branschen. Vi har hela 10 veckors praktik, vilket är väldigt uppskattat eftersom att det blir mer “verkligt” vad du kan jobba med efter utbildningen. Du får möjlighet att koppla ihop teori och verklighet samtidigt som du får in en fot på arbetsmarknaden. Både praktiken och alla de andra praktiska momenten som finns i utbildningen gör att du får ett försprång i karriären.

Hur ser en typisk studievecka ut?

En typisk vecka brukar se ut som så att det är föreläsningar ungefär 3 dagar i veckan, de brukar vara 2 timmar långa med en paus i mitten. Ibland har vi två föreläsningar om dagen men vi har också relativt mycket “ledig” tid som oftast spenderas med några klasskamrater i “learning space” där man till exempel skriver på en gruppuppgift eller förhör varandra inför den kommande tentan. När det börjar närma sig tenta har vi oftast färre föreläsningar och mer tid till att plugga inför den.

Vad tycker du om Mittuniversitetet?

Ingen kan väl undgå hur vackert det är på och i kring universitetet. Det finns många härliga och genomtänkta platser där man kan sitta och plugga, och bara de olika platserna i sig tycker jag gör att man blir motiverad till att lära sig. Det som präglar atmosfären på universitetet tycker jag är närheten. Lärarna känner igen studenterna och det finns alltid någon att fråga om man undrar över något. Det är en väldigt varm och fin stämning på universitetet och vi får verkligen vara med och påverka innehållet i utbildningen.

Hur ser det ut med möjligheten till studentboenden?

Jag bodde redan i Sundsvall innan jag började studera så behövde aldrig fundera på om jag skulle ha någonstans att bo när jag skulle söka in till Mittuniversitetet. För de som kommer från övriga Sverige erbjuder Sundsvalls kommun bostadsgaranti och alla får studentbostäder i närheten av campus så är det väldigt lätt att ta beslutet att flytta hit för någon som är sugen på att börja studera på Mittuniversitetet. Det mesta runt omkring studierna löser sig alltså och man kan fokusera på att lära känna universitetet och människorna istället för att oroa sig över vart man ska bo.  

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?

Jag har fått flera nya, nära vänner efter att jag började studera. När vi inte pluggar brukar vi gå på bio eller gå ut på någon av alla restauranger som finns i Sundsvall. Det finns riktigt bra hak om man gillar att gå ut och äta gott eller ha en trevlig kväll på stan. På kåren är det också trevligt och de har väldigt student-vänliga priser på bl.a. öl, där finns det också alltid någon att prata med eftersom vi alla har minst en sak gemensamt – vi pluggar.

Vad gjorde du innan du började på Mittuniversitetet?

Efter studenten jobbade jag ett år innan jag började på Mittuniversitetet och det berodde mest på att jag inte kunde bestämma mig för vilket program jag ville läsa eller om jag ville flytta. Jag tycker att om man känner att man klarar av det, så ska man plugga vidare direkt, annars är risken att man skjuter upp det. Många kanske tänker att det är viktigt att spara ihop pengar inför att börja plugga, och visst kan det vara klokt, men eftersom att de flesta studiekompisar också lever på studielån så är det inga problem att köra på direkt. Det finns mycket bra studentrabatter och roliga aktiviteter behöver inte kosta så mycket.

Har du några tips till blivande studenter?

Våga sök! Det finns inget tvång på att börja studera bara för att du har sökt. Det finns inte heller något tvång att du måste fullfölja en utbildning du inte trivs på. Våga chansa! Om det inte känns rätt så har du i alla fall provat och då vet du. Eller så kanske det visar det sig att du valde precis rätt utbildning och det får du bara veta om du vågar testa!

Sidan uppdaterades 2019-02-08