Praktikintervju - Det viktigaste för mig är att få jobba med någonting som jag kan relatera till

Är du nyfiken på att veta vad du kan få arbeta med efter dina studier inom kommunikation och PR? Praktiken är framförallt till för att ge studenterna en bild av vad de kan få göra efter sin utbildning, men praktiken är även till för att ge studenterna erfarenhet och kunskap inför arbetslivet.

Yasmin Jelassi

Studieperiod: 2017 - 2020

Studieort: Sundsvall

Program: Kommunikations och PR-programmet

Yasmin Jelassi är 22 år och går andra året på kommunikations och PR programmet och just nu gör hon sin praktik i Stockholm. På fritiden intresserar hon sig för personlig träning och hälsa.

Vart gör du din praktik?

Jag gör min praktik på Onemotion IMC i Stockholm. IMC står för: “Integrated marketing communication”. Företaget sysslar med bland annat: Event, snickeri, monterbygge, grafisk design, reklam och PR. Fördelen med detta är att Onemotion kan göra allt själva åt sina kunder. Till skillnad från en vanlig PR-byrå som troligtvis måste ta till externa hjälpmedel för att anordna till exempel ett event så kan de göra allt detta utan externa hjälpmedel.

Vad har du fått göra nu under dina första veckor?

Mina arbetsuppgifter har en bred variation. Jag får göra allt ifrån att sitta en hel dag på kontoret vid datorn till att springa omkring en hel dag med andra uppdrag. Uppgifter som ofta förekommer är att man bland annat får skriva olika typer av pressmeddelanden, men man kan också få samla ihop rekvisita till olika pressutskick.

Vad var du mest nervös för inför din praktik?

Jag hade höga förväntningar på mig själv och kände en slags press att kunna saker, nu i efterhand förstår jag att man inte ska ha för höga förväntningar på sig själv. Min största nervositet var nog att jag inte skulle kunna genomföra en särskild uppgift på grund av okunskap. Praktiken är ju till för att lära sig och inte för att visa vad man kan. Såklart är det bra att ta med sig lärdomar från de kurser man gått. Jag tror dock att det bästa är att gå till sin praktik med ett öppet sinne för att lära sig nya saker.

Är det något du skulle vilja säga till andra elever som känner sig nervösa inför en framtida praktik?

Tänk på att alla arbetsplatser och människor är olika, vart man än kommer att ha sin praktik så kommer det att vara annorlunda från andra ställen. Därför bör man inte ha några specifika krav på sig själv innan, och jag tror också att man bör vara försiktig med att jämföra sin praktikplats med andras. Bara ta allt som det kommer tycker jag!

Har du något framtida drömyrke?

Jag tycker att alla de jag jobbar med verkar ha sjukt roliga arbetsroller. Det skulle vara roligt att fördjupa mig mer inom sociala medier och att få vara projektledare inom det området. Det viktigaste för mig är dock att få jobba med någonting som jag kan relatera till, sätta mig in i och trivas med att göra. Jag har till exempel tyckt att det har varit superkul att få jobba med varumärket “ZERoh!” som är en slags träningsdryck, detta eftersom att jag själv har ett stort träningsintresse!

Varför tror du att praktiken är en sån viktig del av en utbildning?

Det är väldigt viktigt att få vara delaktig i det verkliga arbetet för att lära sig om den praktiska processen. Hur det går till från början till slut när ett pressmeddelande skickas ut till exempel och inte bara lära sig vad ett pressmeddelande är. Jag tror att det är viktigt att få kunskap om allt ifrån att vara med på möten, bli insatt i att maila med kunder, få en tidsuppfattning av hur lång tid olika uppgifter tar, att uppleva konkreta exempel till att få vara med runt branschens terminologi.

Tre snabba tips till någon som snart ska ha sin praktik?

1. Ställ frågor hela tiden!

En del saker är omöjliga att hänga med på och förstå från början. Man ska inte känna sig dum då och låtsas att man förstår, bättre att ställa 100 frågor och lära sig än att inte fråga alls!

2. Delta aktivt!

Det är absolut bra att observera mycket, men att kliva in i arbetet och ta mer plats tror jag kan vara väldigt positivt för att lära sig mer. Säg gärna vad du tycker, jag tror att detta kan leda till att både du och din praktikplats lär er något av varandra. Oavsett om din åsikt är “rätt” eller inte, så innebär det att du deltar aktivt och är villig att bidra och inte bara ta del av andras åsikter.

3. Uppskatta praktiken!

Praktiken är när den är! Njut och ta del av så mycket du kan för att få ut som mycket som möjligt av erfarenheten när du ändå är där. Helt plötsligt är den över så utnyttja den till fullo!

Sidan uppdaterades 2021-02-23