"jag ville inte bara formge möbler utan även få chansen att tillverka dem"

Spara favorit

Carl Johansson, 25år från Jönköping, tog sin examen från Möbel- och byggnadshantverk i våras och jobbar nu på ett snickeri i Stockholm. Han var även en av flera från programmet som fick åka till Stockholms stadshus för att ta emot sitt Gesällbrev i våras. Dessutom belönades han med lilla belöningsmedaljen för sitt fina hantverk.

Varför valde du att studera möbel- och byggnadshantverk?

Drömmen om att bli möbelsnickare började under gymnasiet då jag läste Teknik Design. Jag insåg då att jag inte bara ville formge möbler utan även få chansen att tillverka dem. Men det var helt ärligt en chansning, jag visste inte om jag skulle tycka om möbelsnickeriet eller om jag skulle kunna bli duktig på det, men det blev bra till slut.

Hur är det att studera på utbildningen?

Det är överlag väldigt trevligt, om man uppskattar hantverk. Man umgås med likasinnade individer och får syssla med det man vill. Trots att det finns en studieplan att följa så finns det chans att vara hyfsat fri och gå sin egen väg. Ett stort plus har varit att efter dagen är slut finns möjligheten att vara kvar i verkstaden och arbete med små egna projekt och experiment vilket har gett mig otroligt mycket. Jag har haft en fin tid uppe i kramfors och på träakademien trots att Kramfors kanske inte är paradiset på jorden, och det är ju tack vare skolan och människorna runt om kring.

Hur ser en typisk studievecka ut?

Det är schemalagt från 08.00 till 17.00 men vad som sker under den tiden varierar väldigt mycket från vecka till vecka beroende på vad för kurser som vi läser. Men större delen av tiden består av praktiskt arbete och då är man oftast självständig, vilket innebär att man jobbar med sitt projekt, dricker kaffe, och då och då har någon genomgång.

Vad gjorde du innan du började studera här?

Jag läste lite konst och bildvetenskap i Göteborg strax innan jag flyttade upp till Kramfors. Innan dess arbetade jag på lager och varvade med resor till spännande platser.

Vad tycker du om utbildningen, lokaler, miljön ni är i?

Lokalerna är toppen, en stor och rymling verkstad med bra maskiner, trevligt fikarum osv. Det är en bra och kreativ miljö och bra lärare men den största fördelen är de andra studenterna, många bra diskussioner och samarbeten.

Var gjorde du din praktik?

Jag var på två olika praktikplatser, och båda var nere i Malmö. Jag skapade kontakter med folk där nere och framförallt fick jag se hur det egentligen är att jobba som möbelsnickare på riktigt. Det blir lätt att man romantiserar yrket men man kommer inte alltid få göra precis det man vill. Men jag anser att praktiken var en viktig del av utbildningen, jag hade önskat att det var mer faktiskt.

Vilka andra kontakter med företag finns under utbildningen?

Vi har besökt olika snickerier och andra trätekniska verksamheter kring Kramfors men också besökt snickerier i Stockholm (där jag nu jobbar) och besökt Åke Axelsson. Vi ställer ut på möbelmässan i Älvsjö varje år, och i samband med det gör vi små studiebesök. Vi har haft många olika gästföreläsare som har haft kurser i bland annat svarvning, bildhuggeri, intarsia, basning och skiktlimning, konservering, formgivning och skissteknik osv.

Hur är det att bo och studera i Kramfors?

Svår fråga, Kramfors är väl inte mycket att hurra för men det ledde till att man kunde lägga mer fokus på studierna. Alla bodde väldigt nära varandra och antingen i studentboende, hyresrätter eller bostadsrätter. På fritiden umgicks vi, spelade bowling, åkte på loppisrundor, äventyr ute i naturen och besökte närliggande städer som Härnösand och Sundsvall.

Vad gör du om fem år?

Just nu är jag anställd på ett snickeri i Stockholm men om fem år har jag förhoppningsvis startat igång mitt eget snickeri, det är i alla fall min plan och dröm.

Du fick ta emot ett Gesällbrev i slutet av utbildningen, vad betyder det för dig?

Det är bekräftelse att jag är ganska duktig på det jag gör, det var en trevlig känsla att klara av det och känna sig lite duktig.

Hur var det att vara på plats i blå hallen i Stockholm stadshus för att emot detta?

Det var festligt att vara i Blåhallen och bli lite firad, det var en trevlig upplevelse och kul att även hantverkarna får lite tid i rampljuset.

Du blev också tilldelad den lilla belöningsmedaljen, varför fick du den?

Jag belönades den lilla medaljen på grund av att jag fick mer än 4.5 i slutpoäng, man blir alltså betygsatt från 1 till 5. Det gjorde det lite extra roligt men jag är mest glad att bara bli godkänd.