Att studera till ett hantverksyrke är ingen dum investering

Spara favorit 11 dec december 2017
Möbel- och byggnadshantverk
Mirjam Nurminiemi i sin tapetserarverkstad

Mirjam Nurminiemi läste Möbel- och byggnadshantverk, inriktning möbeltapetsering. Idag driver hon sin egna tapetserarverkstad, Tapetserargruppen Svängen, i Hökarängen, tillsammans med två studiekompisar från utbildningen.

Hur kommer det sig att du sökte till programmet?

Jag hade tidigare studerat textildesign och mönsterkonstruktion, jag ville fortsätta med textil och hitta något konkret hantverk att fokusera på. Det fick bli möbeltapetsering och det var mycket en slump att jag hamnade på programmet möbel- och byggnadshantverk. 

Vad har utbildningen givit dig?

Att läsa möbeltapetsering tycker jag har givit mig en gedigen grund i hantverket, förståelse för yrket och sedan fick jag en hel del kontakter i branschen redan under studietiden. Teori varvas med praktik, där fokus ligger på arbetet efter studierna.

Vad gör du idag?

Idag driver jag en gemensam möbeltapetserarverkstad, Tapetserargruppen Svängen, som jag startade med två kurskamrater från skolan. Vi startade efter skolan och finns i Hökarängen i Stockholm. Snart har vi funnits i tre år.

Vad var bäst med utbildningen?

Jag trivdes med blandningen av akademiska studier och det praktiska arbetet i verkstaden. Det fanns även utrymme för att fördjupa sig i ämnen som en själv tyckte var intressanta. Mycket eget ansvar och engagemang krävdes men det var samtidigt en bra introduktion till livet som egen företagare.

Vilket råd vill du ge dem som funderar på att söka till utbildningen?

Bara gör det! Att testa på att studera ett hantverk är ingen dum investering. I och med att det finns flera valbara inriktningar inom utbildningen så får du en grundförståelse för fler hantverksinriktningar.