Driver sin egen musikstudio och förändrar musikbranschen

– Det enda jag har velat göra i hela mitt liv är att jobba som musikproducent och när jag såg att den här utbildningen fanns så tänkte jag wow, sa upp mig från mitt jobb, började plugga och satsade helt på studion. Sedan dess har jag levt helt och hållet på musiken, säger Melisha Linnell

Alumn vid musik och ljud

Melisha Linnell bor och verkar i Göteborg, där hon driver sin egen musikstudio Melisha Music Productions. Det har hon gjort i många år, men det var först efter att ha läst Musik- och ljuddesign på Mittuniversitetet som hon kunde börja leva på musiken fullt ut.

Även om hon har både djupgående kunskaper och en ovanligt bred erfarenhet, hon började producera redan 1998, så går mycket energi åt till att brottas med fördomar. För i hennes bransch är jämställdheten hopplöst eftersatt.

– Det finns ett osynliggörande och avfärdande av kvinnor i branschen sedan länge. Det har jag själv upplevt alldeles för mycket, den där uppfattningen om att kvinnor inte kan den tekniska biten lever fortfarande kvar. Men det finns en ljusning, jag undervisar på Göteborgs universitet och märker att det sker en förändring med den nya generationen. De som är i 20-årsåldern nu har en helt annan medvetenhet, även om de gamla uvarna fortfarande är bromsklossar, säger hon.

För att ge utvecklingen lite hjälp på vägen så har hon och andra musikproducenter som inte tillhör normen startat en ideell förening som heter EQ Loves Music. Tillsammans bygger de nätverk och genomför olika projekt, som musikproducentfestivalen EQ Loves Festival i Göteborg i somras. Flera stora namn inom branschen deltog, bland andra amerikanska stjärnproducenten Sylvia Massi.

– Det var helt fantastiskt. Festivalen handlade om jämställdhet och att visa vilka förebilder det finns. Och för att branschen ska bli jämställd behöver vi fler kvinnliga representanter, och då menar jag även inom högskolevärlden. Det finns alldeles för få kvinnliga lärare i ljudteknik. Fanns det fler så skulle fler kvinnor utbilda sig, det är jag övertygad om, säger Melisha Linnell.

Musikproducenten Melisha Linnell

Bakgrund: Började producera musik redan som elvaåring i pappas studio. På gymnasiet väntade musiklinjen, och sedan kontrakt med Warner Music år 2000. Nu har hon en högskoleexamen med inriktning mot musikproduktion vid Mittuniversitetet och snart även kandidatexamen i Ljud och musikproduktion från Dalarnas universitet. Och ett eget produktionsbolag.

Läs mer