"Vi har ett gäng väldigt kreativa studenter som för med sig spännande perspektiv på ljudproduktion"

Clara Jalmar, tidigare student på musik- och ljuddesign, jobbar nu som lärare på programmet. Ett jobb hen trivs väldigt bra med!

Clara Jalmar

Bakgrund: Pluggade musik- och ljuddesign vid Mittuniversitetet 2011–2013, och påbyggnadsutbildning i Falun 2014–2015.
Gör: Är lärare på programmet för musik- och ljuddesign.

Vad spännande det låter! Hur kom du i kontakt med ljudproduktion för första gången?

På gymnasiet gick jag medieprogrammet här i Sundsvall och hade en fantastisk lärare i ljudproduktion. Vi fick jobba mycket med ljudproduktion och radio, och här skapades ett stort intresse för ljudberättande som fortfarande är viktigt för mig.

Efter gymnasiet ville jag utvecklas inom ljudproduktion och sökte till musik- och ljudproduktion vid Mittuniversitetet. Och kom in! Sedan har jag hunnit vidareutbilda mig i Falun också och jobba en sväng som Audiovisuell Producent på Ållateatern här i Sundsvall.

Och nu undervisar du i ljudproduktion. Hur är det?

Jättekul! Vi har ett gäng väldigt kreativa studenter som för med sig spännande perspektiv på ljudproduktion. Ljud och musikbranschen är i ständig utveckling också, därför är det viktigt att utvecklas som lärare.

Hur ser era studenter ut?

Vi har studenter med olika bakgrund och i olika åldrar – allt från 20-åringar till yrkesverksamma i medelåldern. De allra flesta som läser vill vidareutvecklas inom ljudproduktion, och också kunna jobba inom branschen på ett eller annat sätt efter studierna. Många vill till exempel producera sin egen musik.

Varför ska man plugga musik- och ljuddesign vid Mittuniversitetet tycker du?

För det första är det en distansutbildning som man kan läsa på halvfart, vilket ger studenterna möjlighet att kombinera studierna med ett jobb till exempel. Vår utbildning ges i samarbete med högskolan i Dalarna och Linnéuniversitetet också, något som ger studenterna väldigt mycket men också kräver ett disciplinerat arbetssätt då de kan läsa flera kurser parallellt.

Efter utbildningen – vad kan man jobba med?

Många jobbar som studiotekniker inom musikproduktion, som livetekniker vid events eller med ljudproduktion inom filmbranschen. Men det finns också dem som väljer att läsa vidare och ta ut en kandidatexamen.

Musik- och ljuddesign

Läs mer

Sidan uppdaterades 2022-06-14