Utbildningen öppnade många dörrar för Elin

Spara favorit

”Det bästa med utbildningen var de praktiska inslagen och den härliga stämningen. Jag hade stor frihet att själv välja ett område att specialisera mig på. Dessutom är medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet topplistat i Sverige och har ständigt intressanta projekt och pågående forskning vilket var viktigt för mig. Och givetvis alla dörrar utbildningen har öppnat för mig!”

Så svarar Elin Helgesson, tidigare student på det projektbaserade masterprogrammet, när hon får frågan om vad det bästa med utbildningen var. I dagsläget så är Elin anställd på Mittuniversitetet samtidigt som hon genomför sina doktorandstudier inom medie- och kommunikationsvetenskap.

Vad väckte ditt intresse för medie- och kommunikationsvetenskap?

– Jag sökte det som kändes roligt. När jag sökte till universitetet visste jag att jag ville utbilda mig, men inte riktigt till vad. Då fick min magkänsla styra och i efterhand så känner jag att det var helt rätt för mig.

Vilka var dina förväntningar när du påbörjade din masterutbildning?

– Med tanke på hur bra jag trivdes under mina tre år som Information och PR-student så tvivlade jag aldrig på att söka den, det kändes naturligt att fortsätta här. Men det som tilltalade mig var såklart att det var just ett projektbaserat masterprogram och att Mittuniversitetet är framstående för sin forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap.

Vad ledde din masterutbildning till? 

– Min masterutbildning ledde till en doktorandtjänst. Jag hade egentligen inga tankar på en akademisk karriär men jag trivdes otroligt bra och under programmets slutskede så blev jag antagen till att göra min doktorandutbildning.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det bästa med utbildningen är att den bygger mycket på reflektion, diskussion och att faktiskt arbeta med olika projekt. Den är uppbyggd med mycket praktiska inslag, vilket jag verkligen gillade och det är mycket learn-by-doing karaktär på utbildningen vilket passade mig perfekt. 

Vad är det bästa med en akademisk karriär?

– Det absolut bästa är friheten och att man får nischa in sig på ett speciellt område som man är intresserad av. Man har stora möjligheter till att själv styra sitt arbete och att låta sitt intresse, engagemang och sin kreativitet leda en framåt. Jag tror även att man har nytta av att specialisera sig även om man inte väljer en akademisk karriär utan ska ut i arbetslivet.

På vilket sätt bidrar forskning till förändring?

– Forskning hjälper oss att förstå vad som händer i världen och hur vårt samhälle ser ut och fungerar, och det är en av anledningarna som jag tycker gör just medie- och kommunikationsvetenskap så intressant. Det berör områden som exempelvis opinionsbildning, PR och medieutveckling, som alla spelar en stor roll i vår demokrati och i vårt samhälle. Forskning bidrar med nya perspektiv och kunskap om hur vårt samhälle ser ut och hur vi kan göra det bättre.

Skulle du rekommendera andra att läsa masterutbildningen inom medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet?

– Definitivt! Jag är otroligt glad över att jag tog beslutet att läsa en master. Både med själva utbildningen såklart, men även för den språngbräda den innebar för mig som har tagit mig dit jag är idag. Jag rekommenderar varmt det projektbaserade masterprogrammet till personer som är intresserad av att fördjupa sig inom ett visst område eller vill satsa på en akademisk karriär.

Frågor eller funderingar? Kontakta Elin!