"Jag ville byta karriär och jobba med kemi”

Assem Akkuly

Studerade: Basåret
Studieår: 2019
Ort: Sundsvall

Jag ville byta karriär och jobba med kemi

Vem är du? 

En mycket nyfiken och livlig människa, student och mamma till en 12-åring. 

Berätta om din väg till Mittuniversitetet!

Det var en lång resa! Jag har jobbat inom många olika branscher, bl.a. i Tjeckien, Sverige och Kazakstan. Jag har en kandidatexamen (Bachelor’s Degree) i företagsekonomi (Business Administration) vid University of New York in Prague, i Tjeckien från 2012, men det var inte det jag ville plugga egentligen. När jag först flyttade till Sverige år 2013 funderade jag på att plugga design eller konst, men det var inte ett brinnande intresse. Det var 2018 som jag förstod att det som jag helst ville plugga var kemi. 


Varför valde du Mittuniversitetet och programmet Basåret? 

Jag ville byta karriär och jobba med kemi. Först tänkte jag plugga i Stockholm eller Uppsala, men jag känner mig hemma i Sundsvall, där bor de flesta av mina vänner och jag ville inte flytta härifrån. Som tur finns det ett kemiprogram på Mittuniversitetet. Eftersom jag inte jag gått gymnasiet i Sverige så behövde jag komplettera med några tekniska ämnen genom Komvux. Första gången jag ansökte till Civilingenjör i teknisk kemi HT2019 blev jag inte antagen. Då ansökte jag till Basåret för att kunna utnyttja platsgarantin.  


Visste du att du ville plugga vidare efter Basåret? 

Ja, mitt slutmål var att plugga programmet Civilingenjör i Teknisk kemi. Basåret var ett felfritt sätt att nå det. 


Vad fick dig att söka vidare till Teknisk kemi? 

Även när jag endast hade vaga idéer om vad jag ville göra med mitt liv, så var jag intresserad av vetenskap, speciellt kemi. Utbildningen i teknisk kemi på Mittuniversitetet var perfekt eftersom det fanns i Sundsvall.  


Vad är det bästa med utbildningen – både Basåret och den utbildning du går nu? 

Det bästa med Basåret var att det gav mig en stark grund och en djupare förståelse för de tekniska ämnena. Det bästa med utbildningen som jag går nu är att jag har en liten klass och vi ofta hjälper varandra.  


Vad skulle du säga till de studenter som överväger att söka till Basåret? 

Tveka inte, ansök! Du har ingenting att förlora. I värsta fall kommer du få en bättre förståelse för svåra ämnen som matte och fysik, och i bästa fall kommer du hitta någonting spännande som du vill göra. 


Har du några råd till den som ska söka utbildning?  

Planera dina studier! Försök jämna ut arbetsbelastningen så att du har tid för roliga saker. Som förälder har jag lärt mig att ha stränga rutiner för att hinna med vardagen och samtidigt undvika stressplugga i sista minuten. Försök att förbereda dig så mycket som möjligt inför varje examinationsmoment, t.ex. laborationer, det kommer att spara mycket tid på sikt.  

Läs mer om utbildningen här!

 

Sidan uppdaterades 2021-11-17