– Vi läser inte bara teori utan vi får också prova på det vi har läst om

Emil Tomassen

Studieår: 2015-2018
Studieort: Sundsvall
Hemort: Östersund

Varför valde du att plugga till just Biomedicinsk analytiker?

Det fanns massor av anledningar. Men i grunden så har jag alltid haft ett stort intresse för biologi. När jag var liten läste jag om evolutionsteori och efter det så har det bara växt och jag började läsa mer och mer populärvetenskap. Tillslut insåg jag att jag ville arbeta med biologi på något sätt. Jag började söka efter yrken inom biologi, där det fanns jobb, samtidigt som det var praktiskt arbete och även en chans att arbeta med DNA och celler som jag tycker är väldigt spännande. Jag landade i utbildningen för biomedicinska analytiker där jobbmarknaden just nu är helt lysande. Det kändes som en ”no brainer” när jag väl hittade det här programmet.

Varför valde du Mittuniversitetet?

Jag läste basåret på Mittuniversitetet i Östersund, men jag visste inte då att jag skulle läsa biomedicinsk analytiker sedan. Under basåret hade vi flera föreläsare som kom från Mittuniversitetet i Sundsvall och föreläste, både kemister och genetiker. Jag upplevde att föreläsningarna var så genomgående bra, och kvalitén på de föreläsare vi hade, både från Östersund och Sundsvall var så hög att jag kände att Mittuniversitetet verkligen hade något att erbjuda med sina utbildningar. Det är ett litet universitet men när jag läste basåret så fick jag det bekräftat att Mittuniversitetet verkligen kan leverera en bra utbildning.

Hur är det att studera på Mittuniversitetet?

Det fungerar bra. Vår utbildning är lite speciell då vi läser här på Mittuniversitetet i Sundsvall men vi har ett samarbete med Uppsala universitet och har därför också kurser via dem över webben. Programmets utformning och upplägg tycker jag fungerar jättebra. Vi har kunniga lärare som är fokuserad på rätt saker och allt vi gör i utbildningen har en stark koppling till arbetslivet. Vi spenderar exempelvis mycket tid i labbet på sjukhuset och vi gör stora delar av våra laborationer där. 

Hur fungerar uppdelningen mellan Mittuniversitetet och Uppsala Universitet?

Det första året var vi bara på Mittuniversitetet. I tvåan och trean är det blandat Uppsala och Sundsvall. Kurserna för oss i Sundsvall är specialdesignade, så vissa laborationer och seminarier har vi i Sundsvall, andra i Uppsala. Föreläsningar i tvåan och trean sker mest via webben mot Uppsala, men vissa är också på plats.

Vad tycker du är det bästa med att läsa Biomedicinska analytikerprogrammet? 

Jag tycker om att utbildningen är väldigt förankrad i arbetslivet vilket är extra bra då det är ett program som leder en yrkeslicens och det därför är viktigt att man kan utföra arbetet på riktigt. Jag tycker också om att utbildningen är väldigt praktisk. Vi läser inte bara teori utan vi får också prova på det vi har läst om, oftast också i den miljö som vi kommer göra det i när vi börjar arbeta.

Vad gör du om fem år?

Jag jobbar på labb. Men jag vet inte riktigt vart. Det är också en sak som är spännande med den här utbildningen, i grunden så vet jag att jag kommer arbeta på labb, men det finns massor av avdelningar. Labbet är så mycket större än vad man tror och innehåller sektioner av alla dess slag. Det känns omöjligt nu att veta vart jag kommer hamna om några år. Det kan vara allt ifrån ett vanligt rutinlabb till provtagningen eller klinisk genetik. Det är omöjligt att veta. Så vart jag är om fem år… I ett labb. Men mer än så vet jag faktiskt inte.

Har du något råd till de som ska söka utbildning?

Ja, funderar man att söka biomedicinska analytikerprogrammet och läser basår eller gymnasiet så kan man försöka prata ihop sig med några andra som är intresserad och kontakta närmaste sjukhuslabb och fråga om man får komma och göra ett studiebesök för att se vad de gör och hur det är att arbeta i labb. Det är ett bra sätt att få en tydlig bild av arbetet redan från start. En annan grej att tänka på om man är intresserad av biomedicinska analytikerprogrammet är att komma ihåg att arbetet och utbildningen är väldigt praktisk, man måste vara beredd på att arbeta med händerna, men det är också det roliga!

Sidan uppdaterades 2022-07-13