Projekt inom miljöteknik
Här hittar du projekt att ansöka till. Just nu har vi en plats tillgänglig att söka inom miljöteknik.
Projekt Eko1-23: Urban metabolism Östersund/Sundsvall
"Urban metabolism” är en analysmetod som fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. Inte minst på grund av metoden ger ett bra sammanhang för projekt kring cirkulär ekonomi. I detta projekt kommer du att producera en första approximation av ämnesomsättningen i Östersund eller Sundsvall (eller något annat geografiskt område i Mittsverige-regionen). Projektet kan följa upplägget i det globala projektet "Metabolism of Cities", https://metabolismofcities.org/
Huvudhandledare: Erik Grönlund
Välkommen med din ansökan!
Projekt Eko2-23: Emergianalys
Emergianalys har de senaste årtiondena blivit en alltmer populär metod. Metoden har en holistisk ansats baserat på systemvetenskap (systems science) och termodynamik.
Emergianalys är en av de metoder som finns tillgänglig i ”verktygslådan” för bedömning av hållbarhet. Jämfört med andra metoder i ”verktygslådan” så liknar emergianalys till exempel livscykelanalys (LCA), materialflödesanalys (MFA) och substansflödesanalys (SFA) i sitt sätt att använda lager och flöden av energi och materia.
Emergianalysen går dock längre och inkluderar även lager och flöden av pengar och information. Med sin mekanism att förhålla sig till en global baslinje av förnyelsebara flöden liknar emergianalys metoden ekologiska fotavtryck i det att den inte bara jämför vilka alternativ som använder mer eller mindre av olika lager eller flöden, utan också hur de förhåller sig till tillgängliga förnyelsebara flöden på global årsbasis.
Liksom ekologiska fotavtryck kan alltså emergianalys säga något om alternativet är tillräckligt bra, inte bara att det är bättre eller sämre än andra alternativ.
I detta projekt undersöks regionen Mittsverige med emergianalys, med syfte att utgöra beslutsunderlag kring hållbarhet och bidra till hållbarhetsdiskussionen.
Huvudhandledare är Erik Grönlund.
Välkommen med din ansökan!
Projekt Eko3-23: Hållbar konsumtion
Hur mycket konsumerar en person i Mittsverige-regionen? Hur stor konsumtion kan betraktas som hållbar?
I detta projekt försöker vi bygga modeller för konsumtion utifrån olika livsstilar i regionen, med utgångspunkt från så kallade ”metabolism”-data (energi och materialflöden). Dessa olika konsumtions-livsstilar sätter vi sedan in i några olika hållbarhets-perspektiv, bland annat nummer 12 FN:s globala hållbarhetsmål 2030.
Huvudhandledare: Erik Grönlund
Välkommen med din ansökan!
Projekt Eko4-23: Ekologisk teknik i Jämtlands och Västernorrlands län
Ekologisk teknik (Ecological engineering) är teknik som baseras på kunskap om ekologiska processer och systemekologi. Området ekologisk teknik täcker till exempel användning av naturliga och seminaturliga ekosystem för att lösa miljöproblem, återställande av ekosystem, konstruerade ekosystem, eller tillämpning av ekologiska principer i teknosfären. Projektet inventerar och föreslår tillämpningar av ekologisk teknik i Mittsverige-regionen (Jämtlands och Västernorrlands län).
Huvudhandledare: Erik Grönlund
Välkommen med din ansökan!
Projekt Eko5-23: Återvätning av våtmarker i Jämtlands och Västernorrlands län
Återvätning av torvmark föreslås som en åtgärd för att bromsa den globala uppvärmningen. I det här projektet inventerar vi potentialen för detta och föreslår tillämpningar i Mittsverige-regionen (Jämtlands och Västernorrlands län).
Huvudhandledare: Erik Grönlund
Välkommen med din ansökan!