- Bra möjlighet att få spännande jobb
Karin Brändli Hedlund har läst maskiningenjör och jobbar nu som projektledare och forskningsingenjör i Schweiz.
Läste till högskoleingenjör i maskinteknik 2010–2013.
Hur var det att hitta arbete efter studierna?
Direkt efter studierna i Östersund flyttade jag till Schweiz och började en praktik som utvecklingsingenjör på Mammut Sports Group. Det var en väldigt lärorik och innovativ pratikplats. Mitt nuvarande arbete blev jag erbjuden i slutet av min masterutbildning.
Vad jobbar du med idag?
Jag jobbar som projektledare och forskningsingenjör för projekt inom additiv tillverkning samt komposita material på IWK Institute for Materials Technology and Plastics Processing på HSR University of Applied Sciences i Rapperswil, Schweiz. I min roll har jag dels forsknings- och utvecklingsuppdrag från nationella och internationella företag och dels en funktion som mentor för bachelor- och masterstudenter.
Vad tror du att det var för färdigheter som bidrog till att du fick jobbet?
Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik och erfarenheter från additiv tillverkning men även erfarenheter från produktutveckling och projektledning värderades högt.
På vilket sätt använder ni er av additiv tillverkning?
Vi använder additiv tillverkning i våra forsknings- och utvecklingsprojekt. En del av vår maskinpark används för att testa de plastfilament som vi har tillverkat exempelvis från plaståtervinning från alpinpjäxor. Ett annat exempel är 3D printning med kol- och glasfibrer.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få jobba med utveckling av produkter och tillverkningsprocesser med företag från olika branscher som till exempel medicin, transport, förpackning och sport.
Varför valde du att läsa till högskoleingenjör i maskinteknik?
Jag ville utbilda mig till ingenjör och jobba med produktutveckling. Utbildningen passade mina intressen och var en bra möjlighet för att få spännande jobb i framtiden.
Något speciellt i programmet du vill lyfta fram?
Utbildningen ger en högskoleingenjörsexamen, vilket var förutsättningen för att jag skulle kunna läsa vidare på masternivå i Schweiz. Programmet är brett och öppnar upp för arbete inom många olika branscher.
Hur var det att plugga på Mittuniversitetet?
Det var en rolig och lärorik tid. Det var bra sammanhållning i klasserna och stöd från lärarna. Det var inspirerande att som student få en inblick i de olika forskningsområdende på universitetet och att det var ett nära sammarbete mellan universitetet och näringslivet.
Har du några tips till blivande studenter som ska plugga maskinteknik?
Det viktiga är att lära sig arbetsmetoder och problemlösning, i arbetslivet kommer man ställas mot nya utmaningar hela tiden och det finns inget facit. Passa på att utnjytta 3D labbet för egna projekt och hobbys!