TB_1511_4389.jpg

Datorer styr vårt samhälle i allt högre grad – i det lilla likväl som i det stora. Allt från belysning och ventilation till maskiner och avancerade industriprocesser är beroende av olika datorbaserade styrsystem. Som automationsingenjör har du därför en kompetens som tusentals arbetsgivare inom industri, kommun, energi- och fastighetsbolag efterfrågar. Under utbildningen lär du dig både att utveckla och att styra de här systemen. Du kan välja om du vill läsa på distans eller på campus i Sundsvall.

Höstterminen 2020

roomCampus, Sundsvall
 • Start: Höstterminen 2020
 • Studieform: Campus
 • Studiefart: 100%
 • Ort: Sundsvall
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 20
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-D2251

Sista anmälan: 15 april 2020

Höstterminen 2020

roomDistans, Sundsvall
 • Start: Höstterminen 2020
 • Studieform: Distans
 • Studiefart: 100%
 • Obligatoriska träffar: Ja
 • Ort: Sundsvall
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 20
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-D2261

Sista anmälan: 15 april 2020

Det råder stor brist på automationskompetens idag. Området blir dessutom hela tiden bredare eftersom intelligent styrning av olika system ofta är den bästa vägen för att minska energiåtgång och påverkan på omgivningen.

Första året består av inledande el- och automationskurser samt grundläggande ämnen som matematik och datateknik. Andra året fokuserar på automationsteknik och ger dig en förståelse för hur olika underliggande processer, som till exempel energisystem, fungerar och styrs. Tredje året fördjupas kunskaperna om bakomliggande infrastruktur och kommunikation i styrsystem, och du lär dig metoder för att styra komplexa anläggningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som tar cirka tio veckor.

Utbildningen har ett systemperspektiv. Det innebär att du får lära dig hur olika industriprocesser fungerar och att konstruera styrsystem för dessa samt att programmera dem för att de ska prestera så bra som möjligt.

Du kan välja om du vill läsa på Campus Sundsvall eller på distans. Studieformen för båda alternativen är det omvända klassrummet, eller ”flipped classroom” som det också kallas. Det innebär att föreläsningarna är inspelade i förväg och att såväl campus- som distansstudenter ser dem på egen hand. Därefter träffas studenter och lärare, fysiskt på campus eller via skärm, för att diskutera och arbeta med innehållet i föreläsningen.

Vilken form du än väljer så räkna med att lägga ned minst 40 timmar i veckan på studier.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på distans två veckor innan terminsstart.

Sammankomster

Du som läser på distans kommer att behöva resa till campus 2-3 gånger per termin för vissa laborationer, seminarier och projektredovisningar. Dessa samlingsveckor är en viktig del av utbildningen. Vid dessa obligatoriska träffar kommer du att få använda våra laborationsuppställningar för automation för att därmed få känslan av ett helt system. Du som är campusstudent kommer dessutom att få grupphandledning med lärarna flera gånger i veckan.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen

Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot elektroteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Electrical Engineering.

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för automationsingenjörer är mycket lovande. Branschen bedömer att möjligheterna till ett välbetalt jobb är stora, oavsett var du bor.
Du kan till exempel jobba på en fast arbetsplats med ett övergripande ansvar för deras styrsystem, eller som konsult då du kan få möjlighet att utveckla en stor mångfald av styrsystem för olika kunders räkning.

Arbetslivskontakt

Vi driver utbildningen i nära samverkan med regionens industri. Många studenter utför det avslutande examensarbetet på ett företag och det är inte ovanligt att ett sommarjobb eller examensarbete leder till en anställning efter utbildningen.

Automation är ett väldigt intressant område som jag i framtiden tror kommer behövas inom de flesta branscher

Läs hela intervjun med Mathilda Sjöström

Det är en stor frihet, samtidigt som det kräver en del självdisciplin

Läs hela intervjun med Fredrik Nyberg

Vi ser en mycket ljus framtid för automationsingenjörer.

Läs hela intervjun med Thomas Stetter, Siemens i Stockholm

Ulf Persbo och Jonas Olevik från SWECO besökte årets nya studenter på programmen Automationsingenjör och Energiingenjör för att dela med sig av erfarenheter och framtidsspaningar inför studenternas kommande yrkesliv. De berättade även om hur ett studentarbete mot ett företag kan leda till ditt första jobb i branschen.

Läs hela intervjun med Ulf Persbo

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46 (0)10-142 80 00