– Roligt med många intressanta laborationer och föreläsningar

Ett intressant ämne och en god arbetsmarknad gjorde att Fredrik sökte till utbildningen. Tidigare arbetade Fredrik inom industrin med felsökning och reparation av mätutrustning, så han hade en god bild av vad han gav sig in på.

Fredrik Nyberg

Ålder: 
35 år

Ort: 
Sundsvall

Pluggar vad/vilket år: 
Automationsingenjör, termin 4

Hur är det att studera till automationsingenjör?
Roligt, med många intressanta laborationer och föreläsningar.

Automationsingenjörer har en modern undervisningsform som heter flipped classroom, vad är fördelen med det?
Vi kan styra vår arbetsvecka och har väldigt få fasta datum och tider. Det är en stor frihet, samtidigt som det kräver en hel del självdisciplin.

Vad innebär då flipped classroom?
I princip alla våra föreläsningar är förinspelade på kurshemsidan. Vi ses på handledningstillfällen cirka fyra gånger i veckan. Handledningstillfällen används för att läraren ska kunna svara på frågor och gå igenom saker som kanske var otydligt på föreläsningarna. En till två veckor per termin har vi laborationer tillsammans med distansstudenterna. 

Hur ser en typisk studievecka ut?
Under en normal vecka har vi cirka fyra handledningstillfällen, där vi får möjlighet att ställa frågor och få fördjupad insikt i de ämnen som gäller för veckan. Vi har normalt en planering som säger vilka föreläsningar och uppgifter vi ska ha gjort under veckan. Sedan är det bara att lägga upp sin vecka själv. Ofta väljer jag att göra längre arbetsdagar tidigt under veckan, för att i slutet av veckan kunna ta det lite lugnare. En till två gånger per termin har vi samlingsvecka tillsammans med distansstudenterna och då blir det mycket långa dagar och då är det mycket som ska hinnas med.

Vad tycker du om Mittuniversitetet?
Mittuniversitet har väldigt fina lokaler och är såpass litet att man lär känna lärare och studiekamrater väl.

Vad tycker du om studentlivet och Sundsvall?
Sundsvall är en trevlig stad och det är lätt att lära känna folk.

Vad gör du om fem år?
Om fem år arbetar jag med intressanta automationsuppdrag i Sundsvall.

Har du något tips till blivande studenter? 
Öppna och bläddra igenom kurslitteraturen direkt du får den även om det är ett par veckor kvar tills kursen börjar. Då blir det på något konstigt sätt lättare komma igång med kursen när den väl startar.