– Vi behöver nytt folk kontinuerligt

– Vi behöver nytt folk kontinuerligt

Det drygt hundraåriga företaget ÅF, före detta Ångpanneföreningen, jobbar med energi, infrastruktur och industri. En stor del av de anställda jobbar som automationsingenjörer, men ännu fler behövs. "Vi behöver nytt folk kontinuerligt", säger Peter Bredal, projektledare vid kontoret i Sundsvall.

Peter Bredal och Tomas Engberg

Arbestuppgifterna som automationsingenjör är väldigt varierande, menar Peter Bredal och Tomas Engberg, ÅF.

Peter Bredal och hans kollega Tomas Engberg, sektionschef, är överens. Jobbet som automationsingenjör blir aldrig tråkigt. Arbetsuppgifterna är varierande och om man gillar att resa finns goda möjligheter till det.

– Du får vara med från start till mål, det vill säga ända från kundens förfrågan till planerande, konstruktion och genomförande. Det är väldigt tillfredställande och jobbet blir aldrig monotont, säger Tomas Engberg.

Jobbet som automationsingenjör innebär dessutom ett ständigt lärande eftersom man hela tiden får stifta bekantskap med nya anläggningar, berättar de.

– Vi har fortbildning genom olika kurser, så du fastnar aldrig. ÅF har dessutom uppdrag över hela världen och vi är etablerade i ett tjugotal länder, så vill man röra på sig i världen så är det inga problem, säger Peter Bredal.

Totalt har bolaget 7 000 anställda. 70 av dem finns på kontoret i Sundsvall, där två tredjedelar arbetar som automationsingenjörer. Behovet av ny arbetskraft med rätt kompetens är dock påtaglig eftersom ett generationsskifte är i faggorna.

– Åldern på våra medarbetare börjar dra iväg – föryngringen har kommit av sig inom de tekniska delarna. Vi är naturligtvis konjunkturberoende, men vår ambition är att växa, så vi tar in både erfarna och nyutexaminerade automationsingenjörer, säger Tomas Engberg.

En nyutexaminerad automationsingenjör kan räkna med att få en ingångslön på 24 – 27 000 kronor i månaden på ÅF, berättar de. Peter Bredal och Tomas Engberg välkomnar den nya utbildningen till automationsingenjör på Mittuniversitetet.