– Jag försöker läsa det jag ska på veckorna så helgerna är fria

Var med på de sociala aktiviteterna från början, ryck tag i en klasskompis och jobba tillsammans. Det är Sofia Nilssons råd till de som funderar på att börja plugga. Hon läser nu tredje och sista året till byggingenjör på Campus Östersund.

Sofia Nilsson

Hemort: Borås
Läser: Byggingenjör Hållbart byggande, 
Studieform: Campus, Östersund

Den första tiden som student är intensiv, berättar Sofia Nilsson. Själv fick hon köra igång med en mattekurs och en grundkurs i byggnadsteknik och det blev något av en rivstart. Tempot på universitetet är snabbare jämfört med gymnasiet, men samtidigt är det enkelt att få hjälp från lärarna, berättar hon.

Det är också friare och en stor del av lärandet är självstudier.

Som studietips tycker hon att man ska hitta en tid på dygnet när man fokuserar som bäst. Mitt på dagen passar henne bäst.

Sen är det bra att röra sig. Det är ett bra sätt att ta pauser och reflektera över de kunskaper man tagit in. Själv gillar jag att springa, säger hon.

Pubkvällar och campusbio

Nollningen, ett samlingsnamn för olika introduktionsaktiviteter under de första veckorna, tar också en del tid men ger samtidigt många möjligheter att lära känna både klasskompisar och andra som studerar här, berättar Sofia Nilsson.

- Studentkåren har förstås aktiviteter året om, som pubkvällar och campusbio, och det finns flera andra studentföreningar för olika intressen.

Med fjället runt knuten

Ursprungligen kommer Sofia Nilsson från Borås, men hon har snabbt funnit sig tillrätta i Östersund.

- Det är som en hybrid mellan två världar. Här finns stadsliv och fjäll utan att man behöver åka så många mil. Östersund är en mysig stad. Inte superstor men har ändå ett utbud som en större stad har.

Skidåkning och annat friluftsliv är stort i Östersund men ingenting man måste hålla på med, eller ens har tid med när studierna tar den mesta av tiden. Några besök till Åre har det ändå blivit för Sofia Nilsson. Sveriges mest kända och kanske bästa skidort ligger ju bara en timme bort.

Jag försöker läsa det jag ska på veckorna så helgerna är fria, säger hon.