– Vi jobbade i projekt och interagerade med folk från hela världen

Anders Brandén pluggade utomlands under utbildningens fjärde termin. Samtidigt med studierna i Luzern, Schweiz, följde han en kurs på distans i Östersund.

Anders Brandén

Bor: Frösön
Läste: Byggingenjör, tog examen 2016

Varför valde du att plugga en termin utomlands?

Jag tyckte det här med att möta folk från olika kulturer, få nya influenser och vidga vyerna verkade som en spännande upplevelse. Utbildningsmässigt var det också spännande eftersom det är intressant att se hur liknande utbildningar i andra länder är utformade.

Vad pluggade du under terminen i Schweiz?

Det var mest ingenjörskurser, men inte sådana som var inriktade på bygg utan mer mot industriell design. Det var väldigt roligt. Jag fick ett helt annat perspektiv på hur man kan lösa problem – det blev som ett komplement till de kurser jag läser här hemma.

Hur gick det att kombinera studierna där med distansstudier?

Det funkade jättebra, mycket för att vi har lärare som är så engagerade här i Östersund. Vissa tentor kunde jag till exempel inte göra men då fick jag göra dem senare. Allt gick att lösa.

Vad var den största behållningen med att plugga utomlands?

Framför allt utbytet med människor jag träffade. Vi jobbade ju i projekt och interagerade med folk från hela världen. Det var väldigt spännande att se hur människor från olika kulturer gör samma saker fast på olika sätt. Det är den största erfarenheten, tycker jag.

Några tips till de som funderar på att ge sig iväg?

Om man funderar så tycker jag att man ska söka, även om man är osäker. Det mesta ordnar sig väldigt bra och så är det otroligt roligt och givande. Det är inte så att man missar ett halvår av utbildningen utan man får tvärtom en bonus – man får uppleva något som gör att man sedan särskiljer sig från de andra i utbildningen.

Sidan uppdaterades 2018-03-13