Att studera på distans passar mig perfekt

Emilia Bergman

Hemort: Boden
Läser: Byggingenjör Hållbart byggande, 2016-
Studieform: Distans

Varför valde du den här utbildningen?

Jag fascineras av byggbranschen och av att kunna vara med och skapa framtida byggnader. Både arbete inom projektering och produktion lockar mig. Jag gillar känslan av att skapa och att man får vara kreativ och produktiv. Sedan spelade det även stor roll att det verkar finnas bra med jobb i mina hemtrakter, för vi vill inte flytta härifrån. Anledningen att denna utbildning lockade mig mest när jag valde mellan liknande, var att den var fokuserad på just bygg, och på att bygga hållbart, vilket jag tycker är viktigt.

Varför valde du att läsa på distans?

Jag har två små barn, man, hus samt all övrig familj här i Boden. Att studera på distans passar mig perfekt. Jag kan lägga upp mina dagar ganska fritt, så att jag kan anpassa dem efter vad som blir bäst för mig och mina barn. Att kunna hämta dem tidigt på förskolan vissa dagar är verkligen lyxigt. Jag är glad att jag valde att studera nu när barnen är små, det är en bra kombination!

Hur funkar det att plugga på distans?

Vi ser alla föreläsningar via Adobe connect, vilket funkar jättebra. I princip alla föreläsningar spelas in, så att man kan se dem när man vill. Jag brukar dock oftast vara med live, för att kunna ställa frågor om det är något jag undrar. Man kan självklart ställa frågor via mail eller forumet också. När vi arbetar i grupp brukar vi också använda oss av Adobe Connect, där kan vi prata med varandra och dela skärm. Från början var det lite ovant men nu är man van att samarbeta virtuellt. Lärplattformen Moodle är bra uppbyggd och enkel att använda, där får man all information man behöver om varje kurs, som studiehandledning, kursplan, inspelade föreläsningar, deadlines, åhörarkopior med mera. Jag skriver alla mina tentor på Lärcentrum här i Boden, det fungerar jättebra och det är så skönt att inte behöva åka långt. Det enda man behöver för att studera på distans är dator, internet och headset.

Hur trivs du på utbildningen?

Jag trivs jättebra och jag tror verkligen att jag har valt rätt. Ser fram emot att få komma ut i arbetslivet, samtidigt som jag försöker njuta av friheten och flexibiliteten under studietiden.

Hur ser en vanlig studievecka ut?

En vanlig dag lämnar jag barnen på förskolan klockan 8, sedan åker jag hem och börjar plugga. Jag passar oftast på att äta framför en föreläsning så att jag kan åka och träna eller ta en promenad på min lunchrast, sedan fortsätter jag studera fram till ca klockan 15 då jag brukar hämta barnen. Jag försöker att vara väldigt disciplinerad och effektiv den tid jag pluggar. Ett bra sätt för mig att orka vara effektiv hela dagen är just att ta en paus för träning eller promenad mitt på dagen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa är nog att jag tycker att det känns rätt, att kurserna gör mig motiverad och får mig att längta efter arbetslivet, samt att det förhoppningsvis kommer ge mig ett jobb. Sen att det är på distans är för mig perfekt!

Några tips till de som funderar på att söka utbildningen?

Sök! Läs på om vilka kurser den innehåller och fundera om det är något som du tror passar dig. Fundera om det passar dig bäst att läsa på distans eller på campus, utbildningen är ju likadan oavsett vad du väljer, fast med olika förutsättningar som kan passa bättre eller sämre beroende på din livssituation. Om du väljer att läsa på distans, så försök att hitta andra elever från distansklassen, exempelvis någon som du känner att du “klickar” med i något grupparbete, som du kan samarbeta och prata med ibland, vissa kurser blir så mycket lättare om man har någon att diskutera med.

Hur är det att plugga på Mittuniversitetet?

Jag har bara bra erfarenheter av Mittuniversitetet. Våra programansvariga lärare är väldigt engagerade och hjälpsamma, och så även de som jobbar med administration. Det känns som att universitetet har bra erfarenhet av distans eller “blended learning” eftersom att det finns så mycket bra verktyg som gör det lätt att sköta alla studier från annan ort. Hur själva universitetet ser ut har jag faktiskt ingen koll på, för jag har hittills inte behövt åka ner. Det ska bli väldigt roligt att komma dit i trean och träffa resten av klassen, samt besöka Östersund som verkar vara en härlig stad.