– En inriktning med sammankoppling till näringslivet

Alette Barth studerar civilingenjörsprogrammet med inriktning industriell ekonomi på Mittuniversitetet. Hon visste redan i slutet av högstadiet att det var civilingenjör hon ville bli och när hon fick höra om industriell ekonomi var valet givet.

Alette Barth

Ålder: 24 år

Studieort: Sundsvall

Studerar: Civilingenjörsprogrammet med inriktning industriell ekonomi

 

Hur är det att studera på Mittuniversitetet?

– Jag gillar Mittuniversitetet, jag visste ingenting om universitetet eller Sundsvall innan jag flyttade hit. Jag hade föreställt mig att det skulle vara 500-600 på föreläsningarna. Men så är det inte, det är nästan en gymnasiekänsla med bra kontakt med lärarna. De vet vad du heter och du kan ringa eller mejla dem när som helst. Du kan dessutom knacka på hos dem och de säger aldrig nej. Jag vet att på andra universitetet har lärarna öppettider och det brukar vara köer till dem.

Hur ser en vanlig studievecka ut?

– Det beror lite på vilken kurs som man läser. Jag brukar gå till skolan och antingen så är det föreläsning, labb, övning eller seminarium. Det är mycket grupparbeten och även i kurser där det inte är grupparbeten så går det att arbeta i grupp. Jag gillar det sociala och att kunna diskutera med andra och hjälpa varandra. Alla föreläsningar är inte obligatoriska, men det ger mycket att gå på dem.

Vilken har varit den roligaste kursen?

– Emotion och människa-datorinteraktion, vi fick göra ett grupparbete där vi skulle skapa en prototyp. Vi fick lära oss hela processen från en idé till marknadsundersökning och användartester. Vi gjorde en app för att sälja studentlitteratur.

Hur är samarbetet med näringslivet?

– Det är jättebra, vi har flera kurser som är sammankopplade med olika företag och även när det inte är det så finns ofta möjligheten att jobba mot ett företag. Företagen i Sundsvall är öppna mot oss studenter. Vi skulle till exempel skriva en rapport och det var inget krav men vi hörde av oss till Emhart och fick titta på deras tillverkningskedja. Mittuniversitetet är bra på att skapa kontakt via olika evenemang och vi gör vår C-uppsats och examensarbete mot företag.

Sidan uppdaterades 2020-02-07