- Jag har fått nya kunskaper om ett annat land och ett annat språk

Han åkte till Oxford som en del av sina studier till civilingenjör i industriell ekonomi. Tuffa studier, kall och dyr lägenhet och tvivelaktig mat men också fantastiska nya vänner, otroliga resor och upplevelser utöver det vanliga. Tio månader i England blev en oförglömlig tid för Fernando Sanchez.

Fernando Sanchez

Studieår: 2009 - 2014

Studerade: Civilingenjör med inriktning Industriell ekonomi

Studieort: Sundsvall

Oxford i England är en av världens äldsta universitetsstäder och det märks. Miljöerna och husen har anor från många hundra år tillbaka. – Hela staden är speciell och jättevacker, lite Harry Potter-style, säger Fernando Sanchez.

Längre kurser 

Eftersom terminerna och kurserna är upplagda på ett annat sätt i England fanns det inget annat alternativ än att plugga tio månader i Oxford. Kanske var det också en fördel. Det kan ta tid att komma in i en ny studiemiljö och vänja sig att plugga på ett annat språk. 

– Jag är bra på engelska men det var ändå svårt i början, dels för att jag inte pratade engelska varje dag och inte heller på en sådan akademisk nivå, berättar Fernando Sanchez. 

Det kryllar av studenter i Oxford som har flera universitet och colleges. Det finns också väldigt många internationella studenter både från Europa och resten av världen. Fernando Sanchez bodde under sina tio månader i en lägenhet han delade med tre andra personer. 

– Det var mycket som var annorlunda. Standarden på boende är mycket bättre i Sverige. Jag betalade 6 000 kronor för ett rum på 10 kvadrat. Värmen stängdes av varje kväll klockan elva så ibland låg jag i sovsäck under täcket.

Oj! Hur gick ekonomin ihop?

– Studiemedel och som utbytesstudent får man ett stipendium. Jag har också jobbat flera somrar och sparat ihop en del pengar. Jag kunde faktiskt resa en del också, bland annat till Skottland och Wales. 

Tid till resor

Maten var en annan kulturkrock. Det var mycket friterat och Fish and chips blev aldrig någon favorit. Fernando Sanchez säger att när man kommit över de värsta kulturkrockarna börjar man trivas i en unik stad som Oxford. Han fick många nya vänner inte minst bland andra utbytesstudenter. Tillsammans blev de som en stor familj. För studenter finns det mängder med aktiviteter och många ställen att åka till. Varje dag hände något nytt.

– Oxford ligger bara en timme från London. Staden som har ALLT. När man är borta lite längre som 10 månader har man faktiskt tid att resa. Att resa med kompisar har varit helt oförglömligt!

Var det värt det?

– Jag har fått nya kunskaper om ett annat land och ett annat språk och jag har läst bra kurser som jag inte kunnat läsa i Sundsvall. Sedan har jag träffat väldigt många fina människor. Jag har fått så många roliga och intressanta erfarenheter och jag skulle gärna vilja uppleva det igen. Det var värt det!