- Att läsa om IT och systemvetenskap kändes som en nödvändighet i dagens samhälle

Jonas Rydergren

Studieår: 2014 - 2019

Studieort: Sundsvall och Stockholm

Program: Civilingenjör med inriktning Industriell Ekonomi

 

Varför valde du just den här utbildningen?

För mig var det en självklarhet att läsa till just civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. Först och främst är utbildningen eftertraktad på arbetsmarknaden och möjligheten att få arbeta med vad man vill inom området kändes lockande. Sedan var bredden på utbildningen viktig för mig då jag ville ha många olika alternativ när det var dags att komma ut i arbetslivet.

Utbildningens många olika kurser var också betydelsefullt för mitt val. Att läsa om IT och systemvetenskap kändes som en nödvändighet i dagens samhälle, men även kurser inom matematik, fysik, projektledning och risk management var avgörande i slutändan.

Hur var det att plugga programmet ifråga?

Programmets breda kursinnehåll gav pluggandet en bra variation och den ena perioden var inte den andra lik. Från att ena dagen plugga på flervariabelsanalys, till att nästa dag läsa risk management eller processmodellering gjorde att pluggandet blev roligt!

När det var dags att skriva kandidat- och masteruppsats var det skönt att veta att jag som student hade ”makten i mina egna händer”. Jag kunde alltid komma med egna förslag och idéer om uppsatsämne och på så sätt skapades en frihetskänsla som jag tror många andra saknar. Båda mina uppsatser behandlade ämnen som jag valde på egen hand och tillsammans med företag jag själv fann intresse i. Det har jag idag förstått gav mig mycket - både kunskap och god erfarenhet.

Har din utbildning fört in dig på andra yrkesvägar än du tänkte innan? 

Eftersom programmet innehåller så många olika kurser och man får uppleva en mängd nya program, programmeringsspråk och diverse utmaningar varje dag så är det nästan svårt att hålla sig till den linje man i början trodde var den enda.

Det var först i slutet av utbildningen som jag själv började inse vad jag ville göra efter examen. Under studietiden hade jag fullt upp med att ta in allt jag fick lära mig, så jag hann knappt fundera på vad jag ville arbeta med när sista tentan var skriven och jag tagit min examen.

Programmet är verkligen en ögonöppnare för den som ännu inte bestämt sig för vad hen vill arbeta med i framtiden, men kan samtidigt agera vägvisare för den som redan har klara drömmar och mål.

Vad gör du idag?

Idag är jag IT-verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans IT-ledningsstab. Där arbetar jag med intern styrning och kontroll, riskhantering men också IT-tjänstehantering. 

Hur var det att plugga vid Mittuniversitetet?

Det var otroligt kul! Att vakna varje dag och bo granne med sina bästa vänner. Att plugga hela nätter inför tentor för att sen fira dem på tentafesterna är något jag aldrig någonsin kommer att glömma!

Ditt råd till den som är på gång att söka utbildning?

Om du får chansen, ta den! Jag hade ingen relation till Sundsvall innan jag flyttade hit för att plugga, men nu har jag fått minnen och vänner för resten av livet. Det är en bra och eftertraktad utbildning där jag har haft roligt hela vägen.

Sidan uppdaterades 2021-04-07