− Om jag skulle sätta en titel på mitt drömyrke så skulle det vara uppfinnare

Alexandra Viberg

Pluggar: Civilingenjör i teknisk design
Studieort: Sundsvall
Hemort: Sundsvall

Varför sökte du just civilingenjör i teknisk design?

Avancerad problemlösning är något jag alltid tyckt har varit roligt och om jag skulle sätta en titel på mitt drömyrke så skulle det vara uppfinnare. Teknisk design är en rolig kombination av praktiskt och teoretiskt lärande där man får vara både kreativ och känna sig som en vetenskapskvinna.

Varför valde du Mittuniversitetet?

Jag är från Sundsvall och är ganska hemmakär. Jag hade mycket här i Sundsvall jag inte ville lämna och jag hade hört mycket bra om Mittuniversitetet. Jag började med att läsa ett basår här och trivdes väldigt bra och det blev då en självklarhet för mig att stanna kvar.

Vad läser ni just nu?

Just nu läser vi en kurs som heter Mekanik 2, en kurs som heter Designmetodik och en kurs som heter El och våglära. Det är två fysikkurser och en designkurs. Fysiken är svår men rolig. Konkret fysik och matte är något jag gillar och framförallt i mekaniken där man kan räkna på faktiska ting – det tycker jag är häftigt. Designmetodiken är en blandning av att träna sin kreativitet, lära sig hur en designprocess går till och praktiskt modellbygge.

Vad tycker du är det bästa med att läsa teknisk design? 

Variationen och människorna. Jag har underbara klasskamrater och programansvariga och vi har väldigt roligt på dagarna. Variationen i skolan är viktigt så man inte fastnar i massa teori som man aldrig får tillämpa. Civilingenjör i teknisk design är en otroligt bred utbildning och det känner man av.

Vad tycker du om Sundsvall som studentstad?

Sundsvall har egentligen allt man behöver som student. Sportanläggningar, uteliv, ett nytt kårhus, bra shopping, nära till natur och friluftsliv och är en mycket bra kulturstad med allt från teater och konst till musik! Sundsvall är en liten stad vilket är bekvämt då man som student kan gå eller cykla till det mesta. Staden är ändå tillräckligt stor för att innehålla allt man behöver.

Vad gör du om fem år?

Förhoppningsvis jobbar jag som "uppfinnare". Innovation och produktutveckling skulle vara roligt att jobba med. Men det är svårt att säga! Mycket kan hända på fem år.

Har du något råd till de som ska söka utbildning?

Känn ingen press att man måste vara superduktig på att skissa och måla! Självklart måste en ingenjör vara kreativ, för vi ska ju trots allt bli problemlösare, men man behöver inte vara någon konstnär och man lär sig mycket här på plats. Plugga lite extra matte är också ett tips – det blir mycket matte som ingenjör.