− Sundsvall var lagom stort och lagom mycket Norrland med bostadsgaranti

Hanna Jokimaa

Bor i: Stockholm      
Pluggade: Maskinteknik med inriktning teknisk design
Studieort: Sundsvall
Studieår: 2005-2010
Gör idag: Konsult och projektledare

Anledningen till att du började plugga?

Jag ville ha en tyngre, bred utbildning, då jag inte riktigt visste vad jag ville arbeta med. Jag ville kunna söka arbeten som krävde en civilingenjörsexamen. Jag ville samtidigt få in mjuka värden som design, inte bara sitta och räkna hållfasthetsberäkningar hela dagarna utan gå mot produktutveckling.

Har din utbildning medfört något oväntat, fört in dig på andra yrkesvägar än du tänkte innan?

Vad jag har förstått, spelar det inte någon större roll vilken inriktning du väljer i din civilingenjörsexamen, det den visar är att du kan ta vilken bok som helst, låt oss säga på 900 sidor, och lära dig den snabbt. Jag har både arbetat inom säkerhetsbranschen och fordonsindustrin.

Hur var det att plugga det här programmet?

Det gick i vågor, läste flera kurser parallellt vilket gjorde det tungt och svårt att fokusera. Designämnen kom alltid i kläm då det lades mer fokus på mekaniktentan till exempel. Minns att vi var lite avundsjuka på ekonomerna, då de alltid bara läste en kurs i taget. En väldigt rolig tid, mycket kårliv med dess fester. En fantastisk tid!

Vad har du arbetet med efter utbildningen?

Jag började med att rita olika system inom säkerhet, använde AutoCAD och ritade vart olika larmpunkter skulle monteras och hur kablaget skulle dras dit. Ritningarna användes senare av tekniker som monterade systemen. Efter det jobbade jag som konstruktör på Scania, Catia användes där som CAD program. Jag avancerade som koordinator och senare som projektledare där olika stora team leds från idé till färdig produkt som ska in i produktionen eller ut på fält. Idag arbetar jag som konsult, fortfarande som projektledare, där jag tar mig an olika uppdrag åt andra företag som behöver hjälp.

Hur kom det sig att du valde Mittuniversitetet?

Förutom i Sundsvall fanns programmet i Luleå, Stockholm och Göteborg. Luleå var alldeles för mycket Norrland (kommer från Småland, åkte dit på studiebesök) och i Stockholm och Göteborg var det omöjligt att hitta bostad och kändes dessutom som för stora städer. Sundsvall var lagom stort och lagom mycket Norrland med bostadsgaranti.

Vad tyckte du om att studera vid Mittuniversitetet?

Jag trivdes mycket bra, det var ett jättebra studentliv då också vilket förgyllde hela studenttiden.

Ditt råd till blivande studenter som är på gång med att välja/söka utbildning?

Du måste ha en vilja att plugga fem år till, verkligen känna att det är vad du vill lägga din energi på. Det är en fantastisk tid har du framför dig, du lär känna likasinnade, du utvecklas i rasande tempo samtidigt som du har otroligt roligt i enorma uppförsbackar. Du får vänner för livet och en tid som du ser tillbaka på med glädje.