Gasen i botten mot grönare energi
Effektivare eldistribution – och grönare motorsport. Dragracing-fantasten och doktoranden Nicklas Blomquist har flera stora mål med sin forskning.
Nicklas Blomquist är doktorand i teknisk fysik vid Mittuniversitetet. Han forskar på superkondensatorer och deras applikationer.
En superkondensator kan man förenklat beskriva som ett batteri som man kan ladda väldigt snabbt. Det rymmer inte lika mycket energi som ett litiumbatteri, men kan lagra elektrisk energi snabbare.
Nicklas kommer från en motortokig familj och har själv tävlat i dragracing på hög nivå. Bland annat vann han SM 2015. Men redan 2007 började han läsa till civilingenjör i teknisk fysik vid Mittuniversitetet. Ett val som har sin grund i motorintresset.
– Jag var inte särskilt intresserad av fysik i skolan. För mig kom intresset från praktisk tillämpning. Jag är uppvuxen med motorsport. För att förstå vad man ska göra måste man vara duktig på fysik, säger han.
Direkt efter civilingenjörsstudierna blev Nicklas anställd som industridoktorand på ett teknikföretag som är specialiserade på avgasrening. Där jobbade han i ett projekt som enbart hade fokus på att ta tillvara bromsenergi i fordon.
Sedan två år tillbaka är Nicklas Blomquist anställd som doktorand på Mittuniversitetet. Forskningen handlar om att göra energilagring med superkondensatorer billig och miljövänlig. Det finns redan superkondensatorer på marknaden, men de är dyra och innehåller ämnen som är skadliga för miljön.
Bild: en superkondensator som Nicklas framställt.
– Hela målet med de superkondensatorer som jag gör nu är att de ska vara byggda av gröna material. Grundmaterialet är kol, papper och saltvatten, säger han.
Att göra motorsporten mer miljövänlig med hjälp av gröna superkondensatorer är ett mål för Nicklas. Ett annat viktigt användningsområde för superkondensatorerna är elnätet. Vind och solkraft kommer och går med snabba fluktuationer, när solen går i moln eller vinden slutar blåsa. Kondensatorerna behövs som ”effektbuffert”, som snabbt kan lagra sol eller vindenergin och balansera ut skillnaderna. Något som vanliga batterier inte klarar av.
– Att göra den här typen av energilagring
tillgänglig är en viktig pusselbit för att kunna gå över till 100 procent förnybar energi i elnätet, säger han.
Trots att fokus just nu ligger på forskningen, finns det stora motorintresset kvar. Och drömmen är att kunna kombinera de båda intressena i framtiden.
– Ambitionen är att jag och familjen på sikt ska bygga ett elfordon för dragracing eller banracing som vi kan tävla med, säger Nicklas Blomquist.
