Det blev inte som han tänkt sig - men det blev rätt!
Att Simon Kilman från Motala skulle läsa teknisk fysik var han helt säker på. Däremot ville han gärna läsa på ett universitet nära hemma. Så blev det inte, han anmälde sig sent och det var enbart i Sundsvall som det fanns plats på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.
Ålder: 23 år
Födelseort: Motala
Studerar: Civilingenjör i teknisk fysik år 4
Haha, det låter ju lite konstigt att jag inte riktigt valde Mittuniversitetet och Sundsvall i första hand, men det är ju bara för att det är längre hemifrån än vad jag tänkte mig. Jag trivs jättebra här, det är en bra skola.
22-årige Simon Kilman har alltid varit intresserad av teknik och fysik. Det är mycket han gillar inom området; astrofysik, materialteknik och elektronik för att tala om några ämnen. Därför var valet av utbildning lätt.
- Det finns så mycket att välja mellan och utbildningen är så bred. Och om man byter intresse under tiden så finns det många olika alternativ. Programmering till exempel, det var jag inte intresserad av innan men är det nu efter att vi läst det i utbildningen.
Han är nu inne på år fyra av fem. Alltså finns det tid att fundera på en framtida yrkeskarriär efter studierna, men han är redan inne på att fortsätta inom universitetsvärlden.
Jag vill nog doktorera, och kanske jobba på något labb inom universitetet. Jag gillar forskning så jag kanske fortsätter med det.
I fjol skrev Simon sin kandidatuppsats om nanogeneratorer, och det var enligt honom själv höjdpunkten så här långt in i utbildningen.
- Att få arbeta laborativt och göra egen research runt ett ämne för att sedan få applicera den researchen var väldigt kul. Min handledare var väldigt hjälpsam och fick mig att bygga upp ett intresse för vad jag gjorde. Det var också väldigt spännande att få presentera sitt arbete inför en liten publik, att få svara på frågor, få kritik - få chansen att visa vad man lärt sig under arbetets gång.
Examensarbetet om nanogeneratore var en materialstudie av tre olika 2D-material och hur de kan användas i triboelektriska nanogeneratorer, där ett av materialen inte hade studerats så mycket tidigare.
Inför år fyra på programmet hade Simon planer på att bara läsa ett par nya kurser och samtidigt göra klart några kurser som han hade kvar sen tidigare, men efter att han läst de första kurserna på masterinriktningen var han fast.
- Lärarna jag hade och personerna jag pluggade med höll mig kvar på universitetet. Samtidigt ökade mitt intresse för materiallära allt eftersom jag läste de kurser som erbjuds på masternivån.
Just nu läser Simon kursen projektledning där han projektleder studenter som går produktutvecklingskursen i programmets första år. Kursen går ut på att hjälpa studenterna att strukturera deras projekt och sätta projektmål.
- Arbetet som projektledare har varit kul. Det är nästan som att se sig själv när man började läsa på programmet och jag har kunnat dela med mig av mina erfarenheter från studierna.