- Våga ta kontakt och få inte panik

Julia Jonzon

Julia Jonzon
Trainee Nouryon Expancel

Julia Jonzon har precis avslutat sin utbildning och börjat jobba som Trainee på Nouryon. Hon är en av dem som tagit examen som civilingenjör i teknisk kemi vid Mittuniversitetet.

Varför valde du teknisk kemi på Mittuniversitetet?

Jag kommer från Sundsvall och läste basåret på Mittuniversitetet. Jag valde att läsa teknisk kemi för att jag tyckte kemi var det roligaste av naturämnena, men jag tyckte också att matte var roligt. 

Vilka är fördelarna med att läsa vid Mittuniversitetet?

Alla lärare vet vem man är och vi samläste med andra så det var lätt att lära känna personer från olika inriktningar och utbildningar.

Du tillhörde en av de första årskurserna för teknisk kemi. Hur var det?

Det är en bra utbildning, men det var lite speciellt att vara först. Lärarna är ofta forskare som utvecklade kurser allt eftersom och de hade en bra dialog med oss och tog till sig av synpunkter och lyssnade på oss.

Vilken fördjupning läste du år fyra och fem?

Jag läste yt- och kolloidkemi där vi i flera kurser fick vara nära forskningen under åren 3-5. Det var positivt att få vara i forskningslabbet då det både gav labbvana och en möjlighet att se hur man jobbar inom forskningen. En del av mina data från mitt kandidatarbete under tredje året användes till och med i en vetenskaplig artikel så jag fick vara medförfattare.

Hade ni praktik under studietiden?

Ja under år fyra hade vi tre månaders praktik. Jag gjorde min praktik på Nouryon Expancel i Stockvik. Det var lärorikt och jag fick jobba med riktiga arbetsuppgifter.

Var det lätt att få jobb under och efter utbildningen?

Ja, det tycker jag. Jag sökte några jobb och jag gick vidare till slutintervju till två av de jobb jag sökte. Jag fick jobb som trainee på Nouryon. Jag har haft kontakt med Nouryon Expancel under hela min studietid, via bland annat sommarjobb på deras kvalitetskontrollabb, där jag även jobbat extra under studietiden. Nu när jag jobbar hos dem som trainee har jag 18 månader då jag kommer jobba med olika projekt inom olika delar på Nouryon, efter dessa 18 månader fortsätter min tillsvidareanställning här på Nouryon.

Har du något råd till nya studenter?

Få inte panik om man inte får godkänt på alla tentor. Det är en tuff utbildning men det går även om man inte är en A-student. Det är svåra kurser som kan kännas tuffa, men man är sällan ensam om att känna så. Var på campus och hitta en bra studietakt och ett ställe att plugga på som man trivs med, så man pluggar i alla fall lite varje dag. Våga vara på plats, även om man är själv ibland. Man hittar nya kompisar att prata med. Våga fråga personer i andra årskurser eller utbildningar om hjälp när du får möjlighet.

Har du något tips till Mittuniversitetet och studentkåren?

Ha mer gemensamma aktiviteter som kanske frukost eller fika för en billig penning, spelkvällar och andra aktiviteter på ett avslappnat sätt. Var inkluderande och försök att nå ut på ett bra sätt till alla studenter, speciellt nya studenter.

 

Sidan uppdaterades 2020-11-30