− Det finns en efterfrågan efter just kemiingenjörer

John Nilsson

Studerar: Civilingenjör teknisk kemi

Varför valde du teknisk kemi?

− Att bli civilingenjör har alltid varit min stora dröm och förra året så började jag med basåret här på Mittuniversitetet för att få nödvändig behörighet. Där hade jag verkligen jätteroligt, men jag lärde mig också otroligt mycket. Det var under basåret som jag verkligen fick upp ögonen för kemin då vi hade väldigt bra lärare samt roliga laborationer. Det slutade faktiskt med att jag efter kemi 1 också läste kemi 2 även om jag inte behövde det för att bli civilingenjör. Under den tiden var jag fortfarande inte helt bestämd om vilken inriktning jag skulle läsa men efter lite diskussioner med lärare så var valet klart − det skulle bli teknisk kemi. Det finns ju även en anledning till att just den här inriktningen har kommit till Sundsvall och det är att det finns en efterfrågan efter just kemiingenjörer, så en ljus framtid med andra ord!

Hur trivs du?

− Jag trivs jättebra på både min utbildning och Mittuniversitetet. Det jag kan tycka är både positivt och negativt är att det är en liten klass. Det är bra med tanke på utbildningen − det finns jättemycket hjälp att få och man har en nära kontakt med lärarna. Det negativa är att det inte händer så mycket runt omkring, men med ett nytt kårhus under höstterminen och fler studenter så tror jag verkligen att det blir ändring på det!

Hur ser en typisk studievecka ut?

− Som på alla civilingenjörsutbildningar är det en hel del matte de första åren och även en hel del kemi där det ingår både en del laborationer samt föreläsningar. Det är mycket hål i schemat så man har en hel del tid för egna studier vilket är bra så man hänger med i kurserna.

Vad tycker du om Mittuniversitetet?

− Innan jag började på Mittuniversitetet hade jag inte så höga tankar om universitetet, men efter att jag har gått här i nästan två år så funderar jag på att läsa även min master här efter att först ha haft siktet inställt på KTH. Det beror nog på att man får en väldigt nära kontakt med både studenter och lärare vilket gör att man trivs bra här.

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

− Jag har funderat på många olika utvägar efter min studietid. Jag är sugen på att forska vidare om jag hittar någonting som jag verkligen vill fördjupa mig inom. Annars finns det ju en hel del stora kemiföretag som jag har funnit ett intresse för. Just vilket låter jag vara osagt tills vidare.