Campus Sundsvall

Energiingenjör – Hållbara digitala fastigheter, 180 hp

Ett samhälle som fungerar och håller för vår tids påfrestningar kräver att vi bor och lever sunt och klimatsmart i våra hus och lägenheter. För att klara den uppgiften behövs energiingenjörer som utvecklar våra fastigheters energisystem med fokus på hållbara digitala lösningar. I distansprogrammet Energiingenjör – Hållbara digitala fastigheter får du en utbildning som är inriktad på modern teknik. Ett unikt program för dig som vill utveckla smarta miljöanpassade energilösningar för fastigheter.

  • Start: Höstterminen 2021
  • Studieform: Distans
  • Obligatoriska campusträffar: Ja
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 20
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-G2521

Sista anmälan: 15 april 2021

För att hejda klimatförändringarna krävs att vi ökar andelen förnyelsebar energi och fördubblar energieffektiviseringen de närmaste åren. Det handlar om att optimera energiförbrukning, utveckla nya lösningar, styra luftkvaliteten och lagra energi. Det finns ett stort behov av ingenjörer som dels har kunskap inom områdena energi, hållbarhet, digitalisering och fastighetsförvaltning, dels kan kombinera dessa kunskaper med en ledande roll i utvecklingen av rätt energilösningar. För att du som ingenjör bättre ska kunna bidra till att fastigheterna styrs på ett hållbart sätt ger programmet dig kunskap inom såväl teknik som ekonomi och projektledning.

Som energiingenjör blir du en nyckelspelare för att nå de globala miljömålen. Din roll är i fokus för att lösa samhällets utmaningar inom området klimat och miljö. Det blir allt viktigare med effektiv resursanvändning. På vår treåriga distansutbildning får du lära dig tekniken som kan ta oss dit. Distansformen passar dig som vill studera oberoende av tid och plats. Programmet omfattar 2 - 3 obligatoriska träffar på campus Sundsvall per termin.

Energiingenjörsprogrammet är ett yrkesprogram som innebär tre års heltidsstudier på distans. Studierna är på heltid vilket innebär att du måste räkna med att lägga ned minst 40 timmar i veckan. Vanligen är föreläsningarna inspelade i förväg och du kan se dem på egen hand eller i grupp. Lärarledda moment sker under dagtid.

Utöver de obligatoriska sammankomsterna erbjuds studenter som vill uppleva mer campuskänsla möjlighet till frivilliga träffar med studiekamrater och lärare i programmets egna studielokaler på campus Sundsvall.

Det första året läser du inledande energikurser, företagsekonomi och matematik. Det andra året får du ytterligare fördjupning inom energi, el och värme samt matematik. Du kommer in på digitalisering genom kurser inom styr- och reglerteknik. Det tredje året går du vidare med ytterligare kurser inom digitalisering i byggnader, hållbar energieffektivisering i byggnader samt får utveckla dina kunskaper inom projektledning.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på distans två veckor innan terminsstart.

Sammankomster

Distansstudierna innebär obligatoriska moment då du behöver resa till campus 2–3 gånger per termin för laborationer, seminarier och projektredovisningar.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen

Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot energiteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Energy Engineering.

Efter utbildningen

Branschen har stort behov av ingenjörer med kompetens inom fastigheter och digitalisering. Som energiingenjör med fastighetsinriktning är du därför eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kan arbeta med att effektivisera, utveckla, projektleda, upphandla olika energilösningar hos en mängd olika arbetsgivare, som energibolag, fastighetsbolag, industrier och konsultföretag. Du kan räkna med att bli eftertraktad hos engagerade arbetsgivare som behöver din hjälp att möjliggöra en hållbar framtid.

Arbetslivskontakt

Vi driver utbildningen i nära samverkan med våra partners inom branschen. Ambitionen är att studenterna gör det avslutande examensarbetet på ett företag. Det är vanligt att sommarjobb eller examensarbete leder till en anställning efter utbildningen.

Nyfiken att jobba med hållbara digitala fastigheter?

energiingenjor

Energiingenjörsprogrammet skapar massor med möjligheter i yrkeslivet.

Läs hela intervjun med Linda Eriksson

Jag har alltid varit intresserad av klimatförändringar och hur vi kan ställa om samhället till att bli mer hållbart och då kändes energiingenjörsprogrammet som rätt utbildning.

Läs hela intervjun med Bodil Strömqvist

Jag anser att nyckeln till att klara klimatkrisen finns inom energisektorn, därför känns det inspirerande att läsa en så viktig inriktning.

Läs hela intervjun med Håkan Bergman

Jag valde att söka till energiingenjör eftersom det är en bred utbildning och man kan arbeta inom många olika sektorer.

Läs hela intervjun med Linnea Bonnevier

Jag tror mycket på energisektorn.

Läs hela intervjun med Annelie Hansson

En energiingenjör är eftertraktad

Läs hela intervjun med Kristina Göransson

Mer om utbildningen

, Emelie och Marcus berättar om de inriktningar de har valt – civilingenjör i teknisk kemi respektive sportteknologi. Ingenjörsutbildningarna erbjuder många möjligheter i arbetslivet.

Så är det att studera till ingenjör på Mittuniversitetet – hör våra studenter

Högskoleingenjör
Mitt drömyrke - Högskoleingenjör

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46(0)10-1428000

Hitta din drömutbildning!

eller