Det måste finnas smartare sätt, konstaterade Annelie Hansson och började intressera sig för energi. Idag jobbar hon som gruppchef för energi och fastighet inom WSP Sverige och välkomnar fler till en spännande bransch.

Annelie Hansson

Kommer från företaget: WSP Sverige

Yrkesroll: Energiingenjör

 

Varför betalar vi dyra hyror som ska täcka uppvärmning när alla dörrar och fönster samtidigt står öppna?

Det måste finnas smartare sätt, konstaterade Annelie Hansson och började intressera sig för energi. Idag jobbar hon som gruppchef för energi och fastighet inom WSP Sverige och välkomnar fler till en spännande bransch.

Annelie besökte årets nya energiingenjörsstudenter i början av terminen för att dela med sig av tips och pepp inför studiestarten. Framförallt ville hon också välkomna dem till en spännande bransch som kommer att bjuda på en mängd möjligheter och intressanta arbetsuppgifter.

Det kommer att finnas jobb. Jag tror mycket på energisektorn. Det ställs idag högre krav och det finns så mycket att göra inom området, berättade Annelie.

Hon beskrev att det blir allt viktigare att tänka in hållbarhet och kostnadseffektivitet i arbetet. Att hitta lösningar som håller nere kostnader för bland annat uppvärmning som samtidigt även tar hänsyn till miljö och välmående är en stor framgångsfaktor. Som energiingenjör kan du i olika roller bidra till att bygga smartare och att hitta nya lösningar.

– Det handlar också om att ta reda på vad som gått fel när den teoretiska beräkningen inte fungerade i praktiken, berättade Annelie. Hon delade med sig av ett exempel på ett jobb hon varit ute på där den icke fungerade ventilationen i ett stall gjort att fukten från hästarna skapat ett tjockt lager av is i taket under vintern.

– Inte så kul för fastighetsägaren när det blir fel, men roligt för mig att kunna påverka så att det inte händer igen.

En intressant fråga för blivande energiingenjörer är förstås vad man kan vänta sig att tjäna i framtiden.
– Jag skulle säga att du tjänar bra som energiingenjör, sa Annelie. Men det ser förstås lite olika ut beroende på din roll.

Vilket är ditt bästa tips till nya studenter?

  • Ditt nätverk börjar här. Studiekompisen bredvid dig kan mycket väl vara den som fixar in dig på ditt första jobb.
  • Hitta det du brinner för. Gillar du praktik eller teori? Vill du överblicka och leda eller bli specialist inom ett smalare område? Hitta din grej och din egen väg.
  • Förbered dig på att möta verkligheten. Ta alla tillfällen i akt när du får möjlighet att träffa eller samarbeta med branschen och möjliga framtida arbetsgivare.
  • Ha roligt på vägen!

Sidan uppdaterades 2021-11-01