- Designingenjör inom 3D-printning

Spara favorit
Sportteknologi
Axel Bergström, designingenjör på AIM Sweden AB, läste till högskoleingenjör i maskinteknik 2013-2016.

Vad jobbar du med idag?

Jag är designingenjör på AIM Sweden, ett tillverkande företag inom additiv tillverkning eller 3D-printning som det också kallas. Jag är med från det att vi får en intresserad kund till överlämning av designfil för bygget till produktionslinan. I den processen jobbar jag i olika applikationer, tittar om det går att tillverka produkten, hur den ska skrivas ut och tar fram kostnadskalkyl samt designar produkt och supportmaterial. I jobbet ingår även en del analys och felsökande av maskiner och processer.

Varför valde du just att läsa till högskleingenjör i maskinteknik?

Jag spenderade några vintrar i Kanada efter gymnasiet och fick höra om utbildningen i ett bergspass där. Jag ville plugga till någon form av ingenjör och jobba med produktutveckling så det var inriktningen tillsammans med intresset för vintersport som gjorde att det blev just det.

Hur var det att hitta arbete efter studierna?

Jag började jobba direkt, det var examen på fredagen och tisdagen efter började jag jobba på AIM. Under exjobbet som jag gjorde tillsammans med min studiekompis Even Jahren på uppdrag av AIM fick jag erbjudande om jobb och tackade ja innan exjobbet ens var färdigt.

Hur var det att plugga på Mittuniversitetet och programmet?

Det var bra, det blir ju vad man själv gör det till. Att universitetet är litet var en fördel, man lär i stort sett känna sina lärare och professorer och kan när som helst, utom lunchtid, knacka på hos dem om man har funderingar.

Har du några tips till blivande studenter på programmet?

Engagera dig! Utbildningen är en del, men det finns möjlighet att göra så mycket mer än det som står på schemat. Tänk genom vad du vill göra och sätt mål. För egen del av hade jag hela tiden olika sidoprojekt där jag bland annat använde hobbyverkstaden på Campus.