Liza Edman – tidigare student

Spara favorit
Alumnintervju, Sportteknologi
Liza Edman fick upp ögonen för maskinteknik när hon pluggade Sportteknologi-maskiningenjör inom innovativ produktutveckling. I höst startar vi Maskiningenjör - produktutveckling, en ny utbildning inom samma område.

Liza jobbar nu som mekanikkonstruktör på Geotech i Askim utanför Göteborg. Ett yrkesval som hon själv förutspådde i ett brev som hon skrev till sig själv när hon gick i nian!

Hur hamnade du där?

– Jag började läsa mastern i sportteknologi hösten 2008 men hade också sökt 2-3 olika jobb. Så när de ringde under första mattelektionen och erbjöd mig jobb så tackade jag ja. Jag tänkte att mastern kan jag läsa sen, säger Liza.

Mekanikkonstruktör, vad gör man då?

– Vi tillverkar geoteknisk utrustning och merparten av det vi säljer anpassas till kundens önskemål. Min uppgift är att utifrån deras krav och önskningar ta fram en fungerande lösning och sedan ta fram produktionsunderlag så att det kan tillverkas.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

– Att jag får vara delaktig i hela kedjan från idé till färdig produkt. Eftersom vi utvecklar och tillverkar allt själva så får jag direkt feedback från produktionen, säger Liza.

Vilka kunskaper från sportteknologiprogrammet har du haft nytta av i ditt arbete?

– Jag har främst haft nytta av kurserna i CAD och hållfasthetslära, men det mesta som jag behöver kunna i mitt jobb har jag lärt mig på arbetsplatsen.

Hur kom det sig att du sökte sportteknologi?

– Jag är född och uppvuxen i Östersund och ville stanna kvar och plugga, berättar Liza. Jag har alltid haft lätt för matte och naturämnen och när jag fick rådet av en syokonsulent att bli ingenjör fastnade jag för sportteknologi.

Vad är det bästa med sportteknologiprogrammet?

– Det är en rolig utbildning. Övningsexemplen från sport- och outdoorsektorn är lätta att relatera till. Dessutom gillade jag att det var många projektkurser.

Till sist, vad gör du om fem år, Liza?

– Jag vill rikta in mig mot projektledning, logistik och planering. Det här jobbet ger en bra grund för det.

Vill du också jobba som konstruktör? Då kan du plugga till högskoleingenjör i Maskinteknik!

Då kan du läsa vår nya utbildning Maskiningenjör - produktutveckling som ges på Mittuniversitetet i Östersund och som är en ingenjörsutbildning på 180 hp.