Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp

Spara favorit

En ingenjörs huvuduppgift är att utveckla tekniska produkter. Som maskiningenjör får du därför jobba med analys, problemlösning och teknik ur ett hållbart perspektiv. Med den här kompetensen kommer du att vara hett eftertraktad på arbetsmarknaden, där det råder stor brist på uppdaterade högskoleingenjörer. Under utbildningen får du lära dig att behärska hela processen, från idé till färdig produkt. Du kommer att läsa bland annat konstruktion, datorstödd simulering och produktutveckling.

Även om produktutveckling är en av huvuduppgifterna för en ingenjör så kan arbetsuppgifterna variera kraftigt, beroende på var man arbetar och vad du själv vill satsa på. Därför innehåller vårt program lite mer. Genom kreativa metoder, prototypdriven utveckling och kundfokus gör vi dig redo att möta marknaden.

I utbildningen till maskiningenjör väver vi in de senaste metoderna för produktutveckling – allt från 3D-modellering och simuleringar till digitalisering och additiv tillverkning med 3D-skrivare. Detta varvat med traditionella kurser inom tillverkningsteknik, mekanik och hållfasthetslära ger dig en utmärkt bas för det kommande yrkeslivet. Utbildningen ger dig en bred kompetens som maskiningenjör och specifikt inom området produktutveckling.

Flera undersökningar visar att det snart kommer att saknas en stor mängd högskoleingenjörer. Med en utbildning som är förankrad i verkligheten ger du dig själv en utmärkt chans till en bra start på din yrkeskarriär.

Utbildningen är forskningsnära och de flesta som undervisar på programmet forskar på ett eller annat sätt. Examensarbetet som ingår i utbildningen sker i samarbete med företag och leder ofta till jobb.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta med produktutveckling inom till exempel industrin. Din kompetens ger dig en bra bas för arbete inom konstruktion, kvalitet och produktionsutveckling. Du kan också arbeta med försäljning, inköp och projektledning.

Arbetslivskontakt

I flera av kurserna under utbildningen ingår projekt som genomförs tillsammans med företag. Utbildningens nära samarbete med forskningscentrumet, Sports Tech Research Centre, ger dig goda möjligheter att utnyttja modern utrustning, till exempel labbet för additiv tillverkning där du bygger och skriver ut prototyper till dina projekt, materialprovningslabbet, där du kan testa olika textila materials uthållighet, hållfasthet och vattentäthet samt vindtunneln, där du kan utföra tester på allt från sensorer till outdoorutrustning. Sports Tech Research Centre har även mycket goda internationella kontakter.

Läs mer

Teknik
Studenter, utomhus, Östersund

Livet som student

Livet som student kan se väldigt annorlunda ut beroende på om du läser på campus eller distans och var du är i livet. Den gemensamma nämnaren är att det...

Studiesituation, A-huset/Grönborg, Sundsvall

Sju skäl att välja Mittuniversitetet

Det finns många skäl att välja Mittuniversitetet men också ett par för att låta bli. Är Mittuniversitetet för dig?

Studentboende, Östersund

Bostadsgaranti

I Sundsvall och Östersund erbjuder kommunerna dig bostadsgaranti. Det finns vissa regler för att bostadsgarantin ska gälla och dessa hittar du på...

Humaniorastudenter

Studievägledning

De centrala studievägledarna ger dig personlig vägledning inför studie- och karriärval när det gäller högre utbildning. De är till för dig som funderar på...