–Älskar du att problemlösa och vill ha ett spännande arbete?

Spara favorit 14 dec december 2017
Conny Berggren processoperatör
Foto: Simon Öhman Jönsson

–Huvudsakligen arbetar en processoperatör med att styra och övervaka en kontinuerlig process ifrån ett kontrollrum via datorer. Men i arbetsuppgifterna kan det även dyka upp tekniska problem som måste identifieras och lösas på plats, berättar Conny Berggren, processoperatör på Boliden Rönnskär.

Hur ser arbetsmarknaden ut för processoperatörer?

Jag tycker verkligen att den ser god ut! Under tiden jag tog examen fick jag erbjudanden om möjliga jobb som processoperatör ända från Stockholm till Kalix.

Vem passar att bli processoperatör?

Den som gillar att jobba både självständigt och i grupp och inte har några problem med att jobba oregelbundna tider. Älskar du att problemlösa och vill ha ett spännande arbete där varje dag är olik den andra så passar det dig!

Hur ser din roll ut idag?

Att styra och reglera produktionen för att fungera utan problem är en spännande roll man har som processoperatör. Varje problem som dyker upp är olikt de andra. Utan mig så skulle delar av produktionen bli lidande och hela kedjan inom produktionsenheten få högre omfattande produktionsbortfall.

Vad gör du om 5 år?

Jag hoppas att jag trivs lika bra då som nu! Jag kommer fortfarande att jobba för att lösa tekniska problem och kanske har jag då ett ännu mer omfattande arbete som är minst lika spännande!

Du gjorde en trainee period. Hur var det?

Jajamän! Under sista terminen fick jag veta att jag kunde söka en traineeplats inom ett företag som erbjöd detta. Jag ansökte direkt till Boliden Rönnskär när jag fick veta att de erbjöd detta. Det var ett lätt val för mig, då jag både kommer från Skellefteå samt att jag gillar att jobba med metaller.

Vilka är dina tre bästa tips inför studier till processoperatör?

1. Självdisciplin! Skjut inte upp de du kan göra idag. 
2. Peppa varandra i pluggrupperna och se till att du har något extra tilltugg inför de långa studiestunderna.
3. Kolla gärna igenom gamla tentor för att få en känsla för hur det fungerar att skriva just den tentan.

Conny Berggren

Gör: Processoperatör på Boliden Rönnskär.
Anställd sedan: 2015. Innan dess sommarjobb och 9 månaders traineeperiod på Boliden Rönnskär.