Studenter vid programmen Sportteknologi och Maskiningenjör tog hem 3 av 4 priser när bästa ex-jobben åt företag i Region Jämtland/Härjedalen 2018 utsågs.

Olov Viberg Viktoria Silverdahl Christoffer Brochs

Viktoria Silverdahl  tog hem priset Bästa exjobb för Regionen med det nya produktkonceptet hon utvecklat i samarbete med Trangia.

" Mitt exjobb handlade om att utveckla ett friluftsbestick åt Trangia vars design var helt anpassad till deras tillverkningsmetoder och material. Det innebar geometrier i aluminium som var starka nog, anpassning av formen så det skulle gå att tillverka i deras maskin. Designen är även helt anpassad till Trangias formspråk och så har jag jobbat mycket med ergonomi för att få ett bekvämt bestick.

Fokus har varit att göra en gedigen förstudie och enkätundersökning, titta på form och hållbarhetsaspekter för företaget (ekonomiska, ekologiska och sociala). Alltså att besticket ska vara lönsamt och en bra investering, att materialet ska vara i sekundäraluminium och möta livsmedelshanteringskrav osv. samt att tillverkningen ska kunna ske i Trångsviken. "

Priset Mest innovativa ex-jobb fick Christoffer Brochs för sitt arbete med defektidentifiering vid EBM-tillverkning, som gjorts i samverkan med företaget AIM Sweden AB, vilka 3D-printar sina produkter. 

Både Viktoria och Christoffer har läst programmet Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling.

Dessutom fick Olov Viberg vid utbildningen Maskiningenjör - produktutveckling ta emot utmärkelsen Bästa rapport. Han hade samarbetat med företaget Nord-Lock och skrivit om beräkning på översträckning av skruv i samband med lossning.

Tävlingen om bästa ex-jobben i Region Jämtland Härjedalen är ett samarbete mellan Smart Industri (Näringsdepartementet) kommunerna i Jämtland/Härjedalen, Samling Näringsliv, IUC-Z Group, DRIV Innovation och Mittuniversitetet.

Läs mer om ex-jobben och juryns motiveringar.