-Jag är med i hela produktutvecklingsprocessen

Sportteknologi
Helena Fagerlund, utvecklingsingenjör på Safety Solutions Jonsereds, läste Sportteknologi 2009-2012.

Helena Fagerlund

Kommer från: Storfors, Värmland

Pluggade: Sportteknologi - maskiningenjör, 2009-2012

Bor i: Östersund

Gör nu: utvecklingsingenjör, Safety Solutions Jonsereds

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar med produktutveckling av säkerhetsutrustning för bygg- och vägarbetsplatser, både som projektledare och konstruktör. Jag är med genom hela produktutvecklingsprocessen och där ingår bland annat att göra förstudier, ta fram olika koncept, modellera upp koncepten i CAD och sedan bygga och utvärdera prototyper i verkstaden. I det ingår även att ta fram ritningar, bruksanvisning, bilder och hålla en del säljpresentationer mot tänkta kunder och kravställare. Det bästa med jobbet är att jag får vara med i hela kedjan från idé och prototyp till tillverkning och montering på plats.

Varför valde du just Sportteknologiprogrammet?

Jag visste inte mer än att jag ville läsa teknik och att ingenjör är en bred utbildning som ger många möjligheter. Jag kollade runt och bestämde mig för programmet då det skulle ge mig både en ingenjörsexamen och möjlighet att kombinera det med mitt intresse för sport och outdoor.

Något speciellt i programmet du vill lyfta fram?

Utbildningen ger en högskoleingenjörsexamen och jag hade inte jobbat här om jag inte tagit den. Programmet ger dig en så bred bas att du kan jobba med produktutveckling inom sport och många andra branscher.

Hur var det att hitta arbete efter studierna?

Jag fick jobb innan jag slutade utbildningen. Jag var med på en mässa där vi studenter kunde mingla och träffa representanter från olika företag, där träffade jag ett företag som ville anställa en ingenjör. Jag sökte tjänsten och kunde, efter att jag hade avslutat mina studier, börja jobba som konstruktör.

Hur var det att plugga på Mittuniversitetet och programmet?

Eftersom klasserna är ganska små blev vi snabbt en tight grupp som umgicks mycket, även mellan årskullarna. En stor fördel med att universitet är ganska litet var att man kom nära lärarna som kunde ge betydligt mer stöttning och en personlig relation som inte är möjlig på ett stort universitet.

Har du några tips till blivande studenter på programmet?

Var inte rädd för att kontakta företag om du hittar något som känns intressant, det kanske går att få till ett samarbete kring examensarbete eller kanske ett sommarjobb. Att komma ut i arbetslivet skadar aldrig. Sen ska man inte vara orolig om du inte känner dig fullärd som nyutexaminerad, det är normalt och ingen förväntar sig att du ska veta allt.

Läs mer om programmet