- Det är en stor del i mitt jobb att göra produkterna och produktionen mer hållbar

Tidigare student Amelia på ett berg med en fjord i bakgrunden
Amelia Lembke, produktchef på Kang Poles, läste Sportteknologi 2017-2020.

Amelia Lembke

Kommer från: Stockholm

Pluggade: Sportteknologi, 2017-2020

Bor i: Stockholm/ Åre

Gör nu: produktchef, Kang Poles

 

Vad jobbar du med idag?

Jag är produktchef på Kang Poles. Jag började som produktutvecklare på deltid under tiden jag pluggade för att utveckla en ny friåkningsstav. Eftersom det är ett litet företag fick jag snabbt mer ansvar kring befintliga produkter och produktionen. När jag slutade plugga gick jag upp på heltid och gör numera allt ifrån produktutveckling av nya stavar till att sköta den befintliga produktionen.

Varför valde du just Sportteknologiprogrammet?

För att jag ville studera produktutveckling, kombinationen av det tekniska och kreativa lockade mig väldigt mycket. Att det låg i Östersund med närhet till många av mina fritidsintressen gjorde bara valet lättare.

Hur ser du att du med hjälp av dina teknikkunskaper kan bidra i arbetet  mot grön omställning?

Kang har ett starkt fokus på hållbarhet och det är en stor del i mitt jobb att göra produkterna och produktionen mer hållbar, miljövänlig kontra kvalité. Därför har jag på ett naturligt sätt ett stort ansvar för detta i mitt yrke. För att vara konkret bidrar jag genom att till exempel kunna räkna på hur vi kan applicera nya, mer hållbara material till våra stavar. Just nu är vi med i ett forskningsprojekt för att utveckla en biobaserad lin-komposit som ska vara ett grönare alternativ till kolfiber och aluminium, vilket de flesta stavar är gjorda utav idag.

Något speciellt i programmet du vill lyfta fram?

Den starka fokusen på produktutveckling och de praktiska kurserna gjorde mig mycket redo för det jobb jag har idag. De projekt vi hade i anknytning till arbetslivet gav både relevant erfarenhet och värdefulla kontakter. Tack vare att det är relativt små klasser får man även mycket stöd och hjälp av lärare vilket jag uppskattade väldigt mycket.

Hur var det att hitta arbete efter studierna?

Min klass tog examen samma år som Corona bröt ut så det kändes svårt då. Jag började därför en magister på KTH i Entreprenörskap och Ledarskap. Under tiden jag gjorde detta sökte jag massor utav jobb, främst deltid och internship för att göra parallellt med magistern. Det gav resultat, jag hamnade på Kang efter att ha skickat ett mejl där jag i stort sett frågade om jag fick jobba hos dem som produktutvecklare. Detta var 1 av 100 mejl är nog värt att tillägga.

Min känsla är att det är lättare nu än för 2 år sen, men praktisk erfarenhet som i internship, deltidsjobb, extra jobb inom liknande yrken är centralt på intervjuer så det är nog lättare om man har det när man söker heltidsjobb.

Har du några tips till blivande studenter på programmet?

Mitt tips för jobbsökandet är att kanske börja innan man tagit examen och att våga "kallsöka", drömjobbet kanske inte ligger uppe på LinkedIn. Våga börja på ett internship medan du gör annat, plugga eller jobba extra för att samla erfarenhet. Kanske lätt för mig att säga för att det funkade så bra, men jag tror att det ger bättre förutsättningar. Det kan också lära dig vad du gillar och inte gillar att göra. Jag hade nog aldrig börjat på ett start-up på heltid om jag inte hade testat det innan och insett att jag gillar de varierande arbetsuppgifterna.

Sidan uppdaterades 2022-02-01