Viktorias design bakom prisad produkt

En multifunktionell superstark så kallad spork prisades nyligen på världens största outdoormässa och bakom designen står den tidigare sportteknologistudenten Viktoria Silverdahl.

Viktoria Silverdahl
Foto: Bo Silverdahl

Viktoria Silverdahl samarbetade med företaget Trangia när hon genomförde sitt examensjobb

Det var på outdoormässan ISPO i München som jämtlandsföretaget Trangia fick ta emot pris för bästa ”hardware accessory” med sin spork T-Spoon.  

− Jag älskar att se en idé utvecklas till färdig produkt. Min erfarenhet är att människorna och industrierna i Jämtland är gedigna entreprenörer som är generösa med att dela med sig av kunskap, klokskap, egna nätverk och erfarenheter, säger Viktoria.

Viktoria berättar att hon under sitt examensjobb gärna ville utveckla en produkt som både är hållfast så att den tål mycket slitage och är hållbar ur miljösynpunkt. Juryns motivering indikerar att hon lyckades:

Foto: Bo Silverdahl

”Denna superstarka, men ändå lätta kombination av sked/gaffel kan hantera många års användning utan att gå sönder. Den tillverkas i Sverige av lokalt producerad, biobaserad plast Ecopaxx.”

− När jag tog kontakt med Trangia så kollade jag upp vilka maskiner de hade eftersom jag ville att den skulle tillverkas lokalt, på plats i Trångsviken. Jag funderade också mycket över hur jag på enklaste sätt kunde göra en design som är både smart och enkel att tillverka. Mitt nästa steg i arbetet var att hitta ett material som var både hållbart och tåligt. Det landade i att jag valde EcoPaxx. Ett biobaserat plastmaterial som är väldigt slitstarkt.

”Det allra bästa med Mittuniversitetet är närheten till bra lärare, forskare och labb.”

Viktoria är uppvuxen i Stockholm. Hon läste arkitektur på gymnasiet och design på en folkhögskola. Efter det valde hon att inrikta sig mot just Sportteknologi.

− Det som tilltalade mig med Mittuniversitetet är just närheten till både kunskap, forskning och nätverk. Här får du som student göra verklighetsförankrade projekt. Eftersom Mittuniversitetet på så många områden ligger i framkant med sin forskning så kan man ute på arbetsmarknaden bidra med den senaste forskningen, säger Viktoria.

Efter examensjobbet började Viktoria jobba på Åre produktion. Hon kommer att fortsätta med industridesign framöver, men sedan ett år tillbaka sker det i egen regi.

− Det allra bästa med Mittuniversitetet är närheten till bra lärare, forskare och labb. Som student har du full tillgång till allt från 3-D printer till Mentorsprogrammet där du som student under en termin matchas med en mentor från näringslivet som kan stötta dig på många sätt.

Läs mer om utbildningen och ansök här!