utbildning, student

Sportteknologi - högskoleingenjör produktutveckling, 180 hp

Sport och friluftsliv är en miljardindustri som ständigt strävar efter bättre utrustning och hållbarare material. Som högskoleingenjör inom produktutveckling får du breda kunskaper inom maskinteknik, konstruktion och design samt lär dig att utveckla idéer till färdiga produkter. Det gör dig redo att möta branschens behov.

  • Start: Höstterminen 2021
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Östersund
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 30
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-H4301

Sista anmälan: 15 april 2021

En högskoleingenjör är en problemlösare som arbetar med att bland annat utveckla produkter och hitta lösningar utifrån användarnas olika behov. Vår inriktning mot sportteknologi ger dig god kunskap inom design och kreativ produktutveckling av utrustning för sport och friluftsliv.

Under utbildningen tränas du i ingenjörsrollen genom bland annat prototypdriven produktutveckling där du med hjälp av CAD, 3D-skrivare och CNC-maskiner tillverkar prototyper. I utbildningen ingår kurser inom konstruktion, datorstödd modellering och tillverkningsteknik. Dessutom får du värdefull kunskap inom projektledning, hållbar produktutveckling, additiv tillverkning, biomekanik och humanbiologi (människokroppens uppbyggnad och funktion).

Inom utbildningen samarbetar vi med forskningscentrumet Sports Tech Research Centre, vilket ger dig möjlighet att arbeta med laborationer och projektuppgifter i de olika forskningslabben inom vissa kurser. Som student har du även tillgång till en verkstad där du kan jobba med allt från studieuppgifter till egna sidoprojekt.

Programmet ges vid Sveriges mest fjällnära universitet och här får du tillgång såväl till stadens nöjen och utbud som fjällvärldens utmaningar och stora lugn. Äventyr som vandring, klättring, cykling och skidåkning i Åre är aldrig långt borta. Dessutom är du mitt bland utvecklare av sportrelaterad utrustning. Världskända företag som Lundhags, Klättermusen och Peak Performance har sitt ursprung här.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen genomförs två veckor innan terminsstart och går att läsa antingen på campus eller distans.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen

Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för högskoleingenjörer är god och du kan till exempel jobba som konstruktör, produktutvecklare eller designingenjör. Många arbetar även som projektledare, produktchef eller teknisk konsult inom sport och friluftsliv. Utbildningen ger dig också en bra grund för en karriär inom en mängd andra områden, från personsäkerhet och fordonsindustri till rymd- och flygteknik. För den som vill utveckla sina idéer och starta eget finns bra stöd och coaching på universitetet.

Utbildningen förbereder dig för att läsa vidare på en masterutbildning.

Arbetslivskontakt

Utbildningen har ett stort nätverk inom sport- och friluftsliv, den så kallade outdoor-branschen. I några av kurserna arbetar du med skarpa projekt i samverkan med företag. Det, tillsammans med andra former av branschsamverkan som studiebesök och gästföreläsningar, förbereder dig inför arbetslivet och ger dig möjlighet att knyta värdefulla kontakter på arbetsmarknaden.

Det avslutande examensarbetet görs oftast tillsammans med företag och det är inte ovanligt att det leder till anställning direkt efter utbildningen.

Företaget MIPS behövde ingenjörer

Läs hela intervjun med Sara Dybäck

Från idé till eget företag

Läs hela intervjun med Oscar Arvidsson

Jag är med i hela produktutvecklingsprocessen

Läs hela intervjun med Helena Fagerlund

Materialprovningslabbet är en knutpunkt mellan regionens företag och Mittuniversitetet och det är roligt att kunna vara en del av det samarbetet.

Läs hela intervjun med Kajsa Nilsson

Mer om utbildningen

marcus_sellstrom_sportteknologi

Så är det att studera Sportteknologi

Studenten Marcus och programansvarig David berättar om programmet och hur det är att studera Sportteknologi- högskoleingenjör produktutveckling.
, Emelie och Marcus berättar om de inriktningar de har valt – civilingenjör i teknisk kemi respektive sportteknologi. Ingenjörsutbildningarna erbjuder många möjligheter i arbetslivet.

Så är det att studera till ingenjör på Mittuniversitetet – hör våra studenter

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46(0)10-1428000

Läs mer

Hitta din drömutbildning!

eller