Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp

Spara favorit

Sport och friluftsliv är en miljardindustri som ständigt efterfrågar bättre utrustning och material. På högskoleingenjörsutbildningen Sportteknologi får du en bred kunskap inom maskinteknik och lär dig metoderna för att utveckla och förbättra produkter, från idé till färdigt resultat. Efter utbildningen kan du jobba med produktutveckling av allt från friluftsprodukter till avancerad sportutrustning, eller som konstruktör och projektledare.

Problemlösning är maskiningenjörens huvuduppgift och du arbetar bland annat med att utveckla produkter och hitta lösningar utifrån användarnas olika behov. Utbildningen ger dig god kunskap inom design och produktutveckling av utrustning för sport och friluftsliv. Särskild tonvikt läggs vid samspelet mellan människa och teknik.

Under utbildning tränas du i ingenjörsrollen med bland annat prototypdriven produktutveckling där du tillverkar prototyper till exempel med hjälp av CAD, 3D-skrivare och CNC-maskiner. I utbildningen ingår kurser inom konstruktion, datorstödd modellering och tillverkningsteknik. Dessutom får du värdefull kunskap inom projektledning, hållbar produktutveckling, additiv tillverkning, biomekanik och humanbiologi (människokroppens uppbyggnad och funktion).

Utbildningen samarbetar med forskningscentrumet Sports Tech Research Centre, vilket ger dig möjlighet att arbeta med laborationer och projektuppgifter i de olika forskningslabben inom vissa kurser. Här finns labb för additiv tillverkning, materialprovning, tillämpad mekanik och en världsunik vindtunnel med avancerad klimatfunktion.

Närheten till vandring, klättring, cykling och Åres skidåkning ger dig möjlighet att kombinera studier med ett rikt friluftsliv. Dessutom är du mitt ibland utvecklare av sportrelaterad utrustning. Världskända företag som Lundhags, Klättermusen och Peak Performance har sitt ursprung här.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen genomförs två veckor innan terminsstart och går att läsa antingen på campus eller distans.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.

Efter utbildningen

Högskoleingenjörer inom maskinteknik efterfrågas av branschen och du kan till exempel jobba som konstruktör, produktutvecklare, projektledare, säljare och inköpare på företag inom sport och friluftsliv. Din kompetens inom maskinteknik ger dig en bra grund för arbete även inom andra områden, exempelvis tillverkningsindustrin.

Utbildningen förbereder dig för att läsa vidare på en masterutbildning.

Arbetslivskontakt

Utbildningen har ett stort nätverk inom sport- och friluftsliv, den så kallade outdoor-branschen. I några av kurserna görs spännande projekt i samverkan med företag. Det, tillsammans med andra former av branschsamverkan som studiebesök och gästföreläsningar, förbereder dig inför arbetslivet och ger dig möjlighet att knyta värdefulla kontakter på arbetsmarknaden.

Det avslutande examensarbetet görs oftast tillsammans med företag och det är inte ovanligt att det leder till anställning direkt efter utbildningen.

Artiklar relaterade till utbildningen

Prisutdelning Bästa exjobb Region JH2019

Studenter prisas för sina exjobb

Storslam för studenter vid programmen Sportteknologi och Maskiningenjör när bästa ex-jobben åt företag i Region Jämtland/Härjedalen 2019 utsågs.

Victor Olsson

Victors 3D-printade gevärskolv används av skidskytteeliten

Victor Olsson, student, skidskytt och innovatör, har utvecklat världens första 3D-printade gevärskolv i titan. Vid vinter-OS 2018 användes hans produkter av bland annat skidskytten Martin Fourcade.

Studenternas 3D-labb

Uppgradering av 3D-skrivare

Läser du till maskiningenjör kan du fritt använda dig av 3D-skrivarna i studenternas 3D-labb. Nu har maskinparken uppgraderats då en del av MakerBots skrivarna bytts ut till uPrints, vilket ger förbättrade utskriftsmöjligheter.

Olov Viberg Viktoria Silverdahl Christoffer Brochs

Storslam för studenterna

Studenter vid programmen Sportteknologi och Maskiningenjör tog hem 3 av 4 priser när bästa ex-jobben åt företag i Region Jämtland/Härjedalen 2018 utsågs.

Mek-kvällar för maskiningenjör och sportteknologi

Mek-kvällar för studenterna

Studenter mekar i Jämtlands Gymnasiums och Industriprogrammets lokaler några kvällar i månaden.

Sportteknologi

Studenter utvecklar en ny startgrind

Studenter bidrog med nya innovativa lösningar för utveckling av startgrind åt Svenska Skidförbundet Skicross.

Ny längdstavsuppfinning bakom OS-medaljer

En handrem för skidstavar framtagen av studenter på Mittuniversitetet ligger bakom medaljregnet under vinter-OS 2014.

Studenter, utomhus, Östersund

Livet som student

Livet som student kan se väldigt annorlunda ut beroende på om du läser på campus eller distans och var du är i livet. Den gemensamma nämnaren är...

Studiesituation, A-huset/Grönborg, Sundsvall

Sju skäl att välja Mittuniversitetet

Det finns många skäl att välja Mittuniversitetet men också ett par för att låta bli. Är Mittuniversitetet för dig?

Studentboende, Östersund

Bostadsgaranti

I Sundsvall och Östersund erbjuder kommunerna dig bostadsgaranti. Det finns vissa regler för att bostadsgarantin ska gälla och dessa hittar du...

Humaniorastudenter

Studievägledning

De centrala studievägledarna ger dig personlig vägledning inför studie- och karriärval när det gäller högre utbildning. De är till för dig...