Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp

Spara favorit

Sport och friluftsliv är en miljardindustri som ständigt frågar efter bättre utrustning och material. Programmet är unikt och du får lära dig att utveckla nya produkter från idé till färdigt resultat. Efter utbildningen kan du jobba med allt från hållbar utveckling av outdoorprodukter till traditionell sportutrustning, eller som konstruktör och projektledare. Sportteknologi är i grunden en maskiningenjörsutbildning där maskinteknik varvas med spännande projekt i samarbete med olika företag.

Ingenjörsutbildningen Sportteknologi är den enda i sitt slag i Sverige. Med närheten till vandring, klättring, cykling och naturligtvis Åres skidåkning är du mitt ibland konsumenter och utvecklare av sportrelaterad utrustning. Världskända företag som Lundhags, Klättermusen och Peak Performance har sitt ursprung här.

Utbildningen ger dig bred kompetens inom design och produktutveckling av utrustning och hjälpmedel inom sport och friluftsliv. Förutom utformning av utrustning, för såväl motionärer som elitidrottare, omfattar det även utveckling av skydds- och säkerhetsutrustning som används i sportutövning. Särskild tonvikt läggs vid samspelet mellan människa och teknik. Att utveckla produkter är en av uppgifterna för en ingenjör, men den här unika utbildningen ger dig mer än så. Genom kreativa metoder, prototypdriven utveckling och kundfokus gör vi dig redo att möta marknaden.

Under utbildningen får du arbeta i våra olika forskarlabb. Vi bygger prototyper till våra projekt med hjälp av 3D-skrivare i labbet för additiv tillverkning, i materialprovningslabbet finns utrustning för att testa textila materials uthållighet och i labbet för tillämpad mekanik mäter vi hur produkter tål vibrationer, krafter, tryck och töjningar. I vårt världsunika vindtunnellabb finns ett rullband som kan köras i olika hastigheter och vinklar, samt fläkt och sprinklersystem som kan simulera riktigt hårt fjällväder.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta med produktutveckling av såväl outdoorprodukter och handikapphjälpmedel som traditionell sportrelaterad utrustning och skydd. Utbildningen leder till en högskoleingenjörsexamen i maskinteknik, vilket är en bra bakgrund för anställning inom mer traditionella områden som till exempel konstruktör, produktutvecklare och projektledare.

Arbetslivskontakt

Utbildningen är unik och har byggt upp ett stort nätverk inom sport- och friluftsliv, den så kallade outdoor-branschen. Flera av kurserna läser du i projektform tillsammans med olika företag. Utbildningens nära samarbete med forskningscentrumet, Sports Tech Research Centre, ger dig goda möjligheter att utnyttja forskarnas internationella kontakter och de olika forskarlabben.

Artiklar relaterade till utbildningen

Sportteknologi

Studenter utvecklar en ny startgrind

Studenter vid programmet Sportteknologi bidrog med nya innovativa lösningar för utveckling av startgrind åt Svenska Skidförbundet Skicross.

Sportteknologi

Filtsula prisas

Företaget Woolpower AB vann 2014 det prestigefyllda priset ISPO Award Gold Winner vid världens största sport- och friluftsmässa. Tidigare studenten Kajsa Nilssons examensarbete banade vägen.

Kick off

Kick off i Surfbukten

Studenter startar sitt studentliv med kick-off och sköna svängar i Surfbukten.

Ny längdstavsuppfinning bakom OS-medaljer

En handrem för skidstavar framtagen av studenter på Mittuniversitetet ligger bakom medaljregnet under vinter-OS 2014.

Studenter och lärare vid ISEA Winter School 2015

Winter School in Sports Engineering

Niklas Eriksson deltog i Winter School in Sports Engineering i Cortina, Italien. Se hans film!

Läs mer

Teknik

Följ en sportteknologistudent

Funderar du på programmet Sportteknologi - maskiningenjör inom innovativ produktutveckling? Ta chansen och följ med en student från programmet under en dag. Läs mer här!