För Moa passade campus/distans-formen perfekt
Moa Larsson tog nyligen sin förskollärarexamen på Mittuniversitetet i Östersund. När hon tänker tillbaka på studietiden är programmets upplägg en av de saker hon uppskattade mest.
- Campus/distans är upplagt på det sättet att vi träffades ungefär en gång i månaden på campus, så kallade inneveckor. Under inneveckorna har man föreläsningar, seminarier, examinationer, redovisningar, grupparbeten och olika praktiska övningar. Mellan våra campus-träffar använde vi oss av vår lärplattform, Moodle. Där finns information om kurser, våra uppgifter samt att det funkar som ett forum för att ställa kursrelaterade frågor till lärarna, eller diskussionstrådar för oss studenter. Under hemmaveckorna handlar det mycket om att läsa in sig på litteratur och förbereda sig för kommande examinationer inför nästa campusvecka samt inlämningsuppgifter, säger Moa.
Programmets campus/distans-form möjliggjorde att Moa, som hade en relativt lång resväg till campus, kunde välja programmet utan att behöva flytta. Men också att studenterna på programmet fick möjlighet att läsa in sig på kurslitteraturen innan de möts i gruppdiskussioner och på föreläsningar.
- För mig har campus/distans-formen passat utmärkt. När man har en resväg till campus så har jag inte behövt flytta för att kunna gå den utbildning jag velat. Jag har kunnat lägga upp mina studier så som det passat mig och mitt liv under de veckorna jag var hemma. Jag vill dock verkligen poängtera att trots att det är en distansutbildning så har jag utvecklats som mest under våra fysiska träffar. Campusveckorna, där man får möjligheten att träffa de andra studenterna och diskutera litteraturen, ger otroligt mycket i sitt eget lärande och man får syn på den egna progressionen i sitt lärande, säger Moa.
Innan hon började studera hade Moa arbetat inom förskolan i fem år. Hon valde Förskollärarprogrammet på grund av hennes intresse för barns utveckling och hur undervisningen för de yngre barnen ser ut i vårt samhälle. Efter att hon avslutat sina studier kan hon konstatera att hon verkligen fått en fördjupad kunskap inom just detta.
- Med utbildningen har jag verkligen fått en djupare förståelse för vad vi gör i förskolan. Jag har fått verktyg i hur vi ska göra men också förståelsen kring varför vi gör det vi gör. Det är så viktigt med de teoretiska bitarna för att förstå allt från barnens utveckling, till vikten av anknytning hos de yngre barnen och så vidare. Det är en utbildning där teori och praktik verkligen möts, säger Moa.