Succé för initiativ inom Nordplusprogrammet

Ett nätverk för blivande fritidslärare har bildats inom Nordplusprogrammet, och studenter och lärare har nu varit iväg på sin första intensivkurs. Det blev en dundersuccé, enligt Assar Hörnell, internationaliseringsansvarig på UTV.

Nordplus.jpg

Nordplus, de nordiska och baltiska ländernas motsvarighet till Erasmus, erbjuder utbyten inom många områden, såväl för studenter som för lärare och forskare. Nu har det på Mittuniversitetets initiativ bildats ett nätverk speciellt för fritidslärare, alltså det som förut kallades fritidspedagoger. Nyligen var ett gäng studenter och lärare iväg på nätverkets första intensivkurs i Danmark.

– Det var en vecka med föreläsningar, studiebesök och workshops, och det var väldigt intressant och kreativt. Första kvällen hade de ett nordiskt smörgåsbord med mat från de olika länderna och en del kulturella aktiviteter under andra kvällar. Studenterna jobbade i olika studiegrupper och sammanställde sedan allt material till fantastiska presentationer, säger Assar Hörnell.

Nätverket har för avsikt att fortsätta träffas varje år. Den här gången var det Assar Hörnell som stod för ansökan, men stafettpinnen är nu överlämnad till kollegorna på Island. – Reykjavik har tagit över och fått svar på sin ansökan inför nästa år, och det har medfört ett väldigt glädjande besked. I år fick vi nämligen trolla med knäna för att få ekonomin att gå ihop, men till nästa gång har vi fått en mycket större summa beviljad, 31 600 euro. Det innebär bland annat att vi inte behöver försöka ragga gratis boende, så det kommer att bli betydligt lättare, säger han.
Utvärderingarna efter kursen har varit strålande och redan nästa tisdag kommer de att bestämma ramarna för nästa års kurs. De som ingår i nätverket är förutom Mittuniversitetet, University College Sjælland-Nykøbing och University of Iceland. Från och med nästa år ingår också Vilnius College, Litauen.