Distansutbildning passade mig och familjen perfekt

Roger Häggmark berättar om sina erfarenheter om att plugga till lärare på distans.

Roger Häggmark

Jobbar som: mentor i klass 4 på Fjällsjöskolan i Backe (Strömsunds kommun)
Bor:  Är uppvuxen och bosatt i byn Rossön i nordvästra Ångermanland. 
Pluggade: Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans åk 4-6.
Studieort: Distans med samlingsveckor i Sundsvall. 

Läs mer om lärarutbildning åk 4-6

Vad gjorde du innan du började studera?

Efter gymnasiet arbetade jag på förskola i flera år och senare arbetade jag som kombinerad idrottslärare, resurs och fritidshemslärare på en friskola. På den skolan fick jag mer på allvar kliva in i den pedagogiska miljön inom skolans värld, vilket ökade mitt intresse för att hjälpa elever att utvecklas.

Vad var det som lockade dig att vilja bli lärare?

Det som lockad mig var möjligheten till att få utbilda mig och bli verksam inom ett otroligt viktigt och varierat yrke samt att få bidra till andras utveckling. Sen tog det några år mellan att jag började arbeta inom skolans värld tills jag tog steget att utbilda mig. Jag har alltid velat arbeta med barn och ungdomar, och man kan säga att valet att bli 4-6 lärare växte fram och det är något jag inte ångrar.

Hur var det att plugga på distans?

När man har sambo, barn, hus, djur, arbete och trivs väldigt bra på landsbygden, så är det inte lika lockande med studentboende och inte lika lätt att bara flytta. Distansutbildning passade mig och familjen perfekt! Genom att studera på distans har man alla möjligheter att påverka sin vardag. Jag skulle kunna likna det med att vara egen företagare, fast bättre. Man har stora möjligheter att själv styra när man vill studera. En vanlig studievecka kan man exempelvis åka till skogen, släppa ut sina hundar och göra upp en stor eld. Sen sitter man på ett renskinn framför brasan med nykokt kaffe i koppen och läser litteraturen i en fantastisk miljö.

Sen sitter man på ett renskinn framför brasan med nykokt kaffe i koppen och läser litteraturen i en fantastisk miljö.

Du har ju börjat jobba som lärare nu, hur känns det?

Det känns bra! Jag är mentor i en "fyra" och trivs väldigt bra med både mitt jobb och min klass. Läraryrket är ett utmanande och mycket trivsamt och inspirerade jobb. Ingen dag är den andra lik och det trivs jag med. Självklart möts jag även av tidspress, konflikter med elever och andra utmaningar, skulle jag säga att allt är en dans på rosor så skulle jag ljuga, men helt klart så överväger alla goda stunder de mindre goda, med råge! 

Vilka erfarenheter från utbildningen har du haft stört nytta av hittills? 

Oj! Svår fråga, jag måste fundera lite... VFU´n och att få möjlighet att arbeta i skolan under studietiden har varit väldigt nyttigt, även om jag arbetat i skolan tidigare. Sen tänker jag på det didaktiska i varje kurs. De ämneskunskaper jag fick med mig är självklart nyttiga, men det man undervisar om kan man repeterar och läsa på inför varje moment. Jag tror att man skulle få svårare att klara sig i skolans värld utan att kunna hantera en grupp med elever. Inlärningsstilar, att tänka formativt och vikten av att variera är tre andra saker som även kommer upp.   

Har du några råd eller erfarenheter att dela med dig av till dem som funderar på att plugga till lärare? 

Ja absolut! Har du tankar på läraryrket och tycker om att ha många bollar i luften och att arbeta med barn så tveka inte. När du börjat plugga så ta till vara på VFU´n och be om att bli utmanad av din handledare, oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet sedan tidigare, den chansen kommer inte tillbaka och man lär sig inte undervisa och hantera en barngrupp enbart teoretiskt. Försök att få komma ut och vicka under studietiden så att du kan pröva det teoretiska du läser om i praktiken, det är viktigt att vara ute i verksamheten anser jag. MEN hitta en balans så att du inte tar på dig för mycket jobb, vissa kurser kräver mer än andra. 

Vad tror du att du gör om tio år? 

Då jobbar jag som lärare! Jag har inga andra funderingar, jag trivs mycket bra och att få vara mentor och skapa en relation mellan sig själv, föräldrar och elever och se hur eleverna utvecklas och går framåt är väldigt inspirerande. Vi lärare har bland de viktigaste jobben i landet. 

Sidan uppdaterades 2022-09-23