Jag trivs mycket bra här i Östersund och kan verkligen tänka mig bo kvar här

Niklas Borin

Hemort: Stockholm
Pluggar: Psykologprogrammet
Studieort: Östersund

Varför Mittuniversitetet: 

För att vara helt ärlig så var det mer utbildningen jag var intresserad av än något speciellt universitet och det var här jag kom in. Men redan efter första året i Östersund och på psykologprogrammet trivdes jag jättebra och skulle inte vilja byta studieort. Det som jag gillar med att plugga i Östersund är att det finns en fin gemenskap mellan studenterna. Många jag känner har flyttat långt från sin hemort och det gör att man får skapa sitt eget sammanhang här uppe och kommer varandra nära. Dessutom gillar jag närheten till naturen och friluftslivet.

Varför psykologprogrammet?

För mig har intresset för att förstå och hjälpa andra människor alltid funnits, även om jag inte alltid har vetat att jag ville bli psykolog. När jag väl bestämde mig för att plugga fanns också tankar på att bli lärare. Valet kom väl egentligen från att jag själv, genom min idrott, kom i kontakt med en idrottspsykolog och märkte vilken skillnad det gjorde för mig.

Hur tycker du att det är att plugga programmet i fråga?

Det är otroligt roligt på många sätt, dels att få ägna så mycket tid åt ämnen som intresserar mig och dels att få göra det tillsammans med likasinnade. Det kan stundtals bli intensivt och mycket att göra, men jag upplever att det finns en fin sammanhållning i och mellan klasserna på programmet där alla hjälps åt och stöttar varandra.

Det bästa med utbildningen?

Oj, det är mycket som är bra. Vi har många inspirerande lärare och föreläsare som dessutom arbetar inom olika verksamheter i staden vilket gör att kopplingen mellan teori och praktik blir tydlig. Jag tycker också att kurserna håller en lagom nivå och har aldrig känt mig oförberedd eller att jag haft otillräckliga förkunskaper inför en kurs. Sedan är vi också relativt små klasser vilket gör att du alltid kan ställa frågor på föreläsningar och slipper sitta i någon stor hörsal och bara lyssna. 

Vad tycker du om att plugga på Mittuniversitetet?

Det är ett relativt litet campus i jämförelse med andra universitet, men med det skapas också en hemtrevlig stämning där mycket av undervisningen sker i mindre klassrum. Den bästa tiden är helt klart kring advent då man möts av tända brasor när man kommer till campus.

Vad tycker du om studentlivet i Östersund?

Det är kanske inte det typiska studentlivet med nationer och studentpubar som är mest utbrett här, men det gör inte mig så mycket. Istället är det som utmärker sig friluftslivet och då främst ÖSIS studenternas idrotts- och friluftsförening som anordnar många bra och roliga event. Jag trivs mycket bra här i Östersund och kan verkligen tänka mig bo kvar här efter examen. Staden är trevlig och den är precis lagom stor, det är nära till allt man behöver.

Vad vill du jobba med när du är klar?

Psykolog är ett otroligt brett yrke, mycket bredare än jag trodde när jag började, så det finns många möjligheter. För mig varierar det mycket beroende på vilka kurser vi läser för tillfället. När jag sökte från början ville jag arbeta med idrottspsykologi men just nu är jag mer inne på att jag vill arbeta med barn och ungdomar. Om jag skulle specialisera mig i framtiden skulle jag nog vilja göra det inom neuropsykologi.

Ditt råd till de som är på gång med att söka utbildning?

Ta chansen att söka och våga ta steget att hoppa på en utbildning om du kommer in. Själv gick jag bygg- och anläggning på gymnasiet och arbetade 7 år inom den branschen, trodde kanske inte att universitetet var något för mig. Såhär i efterhand är jag glad att jag vågade prova något nytt och kan inte tänka mig något bättre val av utbildning.