Jean-Luc Kabisa brinner för att uppmuntra och inspirera ungdomar
Jean-Luc kom från det krigsdrabbade landet Burundi, läste socionomutbildningen i Östersund 2008–2012. I början av februari tog han över ordförandeskapet i Jämtlands gymnasieförbund (JGY). Vi har gjort en kort intervju med vår alumn.
Läs mer om socionomutbildningen
Du har nyss blivit ordförande i Jämtlands gymnasieförbund, vad betyder det för dig?
Att vara ordförande för JGY innebär att jag har det högsta ansvaret för Gymnasieskolan i 5 kommuner (Östersund, Krokom, Åre, Bräcke och Ragunda). Det är ett viktigt uppdrag som jag tar på stort allvar. För mig betyder det att jag har förmånen att bidra till att ungdomarna i länet får en kvalitativ utbildning som ska förbereda dem inför sin framtida yrkeskarriär.
Vad brinner du för?
Jag har under min yrkeskarriär jobbat med både ungdoms och integrationsfrågor på olika sätt och det är frågor som ligger mig varmast om hjärtat. Jag brinner för att uppmuntra och inspirera ungdomar att tro på sin förmåga, vidga sina vyer samt förverkliga sina drömmar. Jag kom själv som flykting till Sverige och brinner av den anledningen för att inspirera nyanlända flyktingar att våga tro på en ljus framtid i Sverige.
Var arbetar du nu?
Utöver mina politiska uppdrag arbetar jag också både som Integrationshandläggare på Östersunds kommun och som konsult för FN organen för Migration (IOM).
Berätta kort om ditt arbete
Min roll som ordförande för Jämtlands Gymnasium är att leda arbetet med direktionen som består av 13 ledamöter från 5 olika kommuner. Mitt arbete handlar om att säkerställa att över 3 600 gymnasielever får en bra utbildning samtidigt som jag har arbetsmiljöansvar för mer än 620 anställda. Jag har också ansvar att följa upp förbundets ekonomi samt att de strategiska målen uppfylls.
Berätta lite kort om din yrkesresa
Efter socionomexamen i januari 2012 arbetade jag som socialsekreterare för ekonomiskt bistånd 1,5 år i Bräcke kommun och sedan började jag på Navigatorcentrum, Östersunds kommun, som coach för unga arbetslösa från juli 2013-feb 2015. Jag har sedan dess arbetat som integrationshandläggare, konsult för FN organen för migration samt haft diverse politiska uppdrag.
Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Mittuniversitetet har öppnat många dörrar för mig. Campus Östersund är inte stort och jag kom lätt i kontakt med många studenter som har blivit mina vänner för livet. Att studera i en mindre stad som Östersund där alla känner alla gör det också lättare att komma in på arbetsmarknaden
Kan du ge tre karriärstips?
- Var målmedveten
- Tro på din förmåga
- Ha en positiv inställning