"Hos oss lär du dig skapa former som pratar"

Spara favorit 13 mar mars 2015
15 april kampanjen

Karina Göransson har själv varit student på Mittuniversitetet, tidigare Mitthögskolan och blivit kvar. Nu jobbar hon som lärare på MKV, Medie- och kommunikationsvetenskap och undervisar bland annat sudenterna på programmet Grafisk design och kommunikation.

Vad är det bästa med att jobba som lärare här?

Att möta studenterna, frihet under ansvar och ett lärande för livet. Jag lär mig nya saker varje dag på mitt jobb. Det är kreativt och innebär ständiga utmaningar.

Vad motiverar dig som lärare?

Att jag hela tiden utvecklas och lär mig nya saker. Också samarbetet med nöjda och glada studenter samt trevliga kollegor.

Vilka råd vill du ge till nyblivna studenter?

Jobba hårt och passa på att nätverka. Den sociala kompetensen är jätteviktig. Jobba med din portfolio!

Finns det något studenterna lärt dig?

Mycket, det är under problemformulering tillsammans med studenterna som man utvecklas.

Hur samverkar ni med branschen?

Vi har ett nära samarbete med olika företag under utbildningen där studenterna får möta yrkesverksamma formgivare i flera olika projekt. Bland annat har vi många riktiga designuppdrag under några av kurserna där studenterna får möta branschen och jobba med dem som kund och ofta resulterar det faktiskt i nya förpackningar, på riktigt! Sedan flera år tillbaka har vi också ett internationellt samarbete med ett universitet i Japan.

Varför ska man plugga Grafisk design och kommunikation?

Programmet Grafisk design och kommunikation kombinerar grafisk design och medie- och kommunikationsvetenskap och har ett fokus på förpackningsdesign och det är väll det som är speciellt med vår utbildning. Den är tvärvetenskaplig vilket betyder att den innefattar både teori och praktik och vi lägger stor vikt vid uppgifter som utmanar och utvecklar kreativiteten och känslan för form hos våra studenterna. Som student lär du dig allt från kommunikations-teori, designprocesser,  typografi, förpackningsdesign samt webb- och tidningsdesign osv.

Vad ger det mig som student?

Som student får du bred kunskap inom grafisk design med inriktning förpackningsdesign, men också en bred förståelse för hur kommunikation fungerar så att du kan analysera och utveckla kommunikationsstrategier. Kombinationen av design och kommunikation är egentligen självklar eftersom en förpackning alltid ”pratar” med målgruppen genom färg, form, struktur och mönster. Det innebär att den måste fungera både praktiskt och estetiskt för att kommunicera med människor från olika bakgrund, intressen och erfarenheter.

Vilka jobb kan man få efter examen?

Våra tidigare studenter finns inom olika yrkesroller som exempelvis grafisk formgivare, förpackningsdesigner, Art Director (AD), illustratör, tidnings- eller bokformgivare, planner eller projektledare. Arbetsmarknaden ser bra ut! Många av våra tidigare studenter har fått mycket bra jobb inom branschen.

Mer om Karina

15 april kampanjen

Lärare i grafisk design och kommunikation.