Versioner:
Gå till programmet

Utbildningsplan för:
Ekonomprogram, -180 hp
BSc Programme in Business and Economics

Allmänna data om programmet

  • Programkod: SEKOG
  • Tillträdesnivå: Grundnivå
  • Diarienummer: Miun 2007/1088
  • Högskolepoäng: -180
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
  • Ansvarig institution: Institutionen för samhällsvetenskap
  • Giltig fr.o.m: 2007-08-25

Syfte

Syftet med utbildningen är att ge en kunskapsgrund för kvalificerat arbete med ekonomisk inriktning främst inom näringslivet men även inom övriga samhällssektorer där kvalificerad ekonomisk kompetens behövs.

Lärandemål

För utbildningen gäller de allmänna mål som i Högskoleförordningen anges för ekonomie kandidat. (se SFS 2006:1053)

Preciserade mål för kurser som ingår i programmet anges under lärandemål i respektive kursplaner.

Innehåll

Under de två första åren ingår grundläggande kurser i företagsekonomi, nationalekonomi, statistik och juridik. De företagsekonomiska kurserna behandlar organisation, marknadsföring, redovisning/finansiering och verksamhetsstyrning. Inom nationalekonomi behandlas mikroekonomi, makroekonomi, internationell ekonomi och ekonomisk politik. Under tredje året sker en specialisering inom vald inriktning.

Stor vikt läggs vid att anknyta utbildningen till yrkeslivets frågeställningar. Detta sker bland annat genom att studenter ges möjlighet till projektarbeten, examensarbeten och i vissa fall praktik i näringslivet och övriga samhällssektorer.

Inriktningar i Sundsvall:

Redovisning och revision
Centrala teman förutom redovisning och revision och därtill hörande normgivning är information som underlag för beslutsfattande samt ekonomistyrning i ett bredare perspektiv. Mot slutet av utbildningen genomförs en kortare praktikperiod på ett företag. Specialiseringen riktar sig främst till dem som tänker sig arbeta med kvalificerade redovisnings- och revisionstjänster i första hand i företag, men den ger också en god grund för motsvarande arbetsuppgifter inom offentliga förvaltningar. Utbildningen är speciellt lämpad för blivande revisorer och ekonomiadministratörer i högre befattningar.

Kommunikation, Organisation och Marknad
I fokus för denna inriktning står organisationen och dess relationer till kunder och leverantörer. Organisationens och affärssystemets ledarskap, dess interna och externa kommunikation, varumärkesstrategi samt datorbaserade administrativa system är centrala teman. Mot slutet av utbildningen genomförs en kortare praktikperiod på ett företag. Delar av denna inriktning kan komma att ges på engelska om utländska studenter deltar i utbildningen. Specialiseringen ger en utmärkt grund för kvalificerade befattningar med kommersiellt innehåll såsom företagsledning, marknadsföring och försäljning. Men utbildningen är också lämpad för befattningar inom informationsfunktionen i både företag och offentliga förvaltningar.

Inriktningar i Östersund:

Redovisning och finansiering
Inriktningen avser att ge kunskaper för arbete med frågor som har koppling till redovisning med tonvikt på ekonomistyrning samt finansiering. Under utbildningstiden behandlas problemställningar, teorier och metoder som ger goda förutsättningar för att kunna verka inom dessa områden. Inriktningen passar för dem som vill bli företagsledare eller ekonomichefer och kunna utnyttja de möjligheterna som kapitalmarknaden innebär. Delar av denna inriktning kan komma att ges på engelska om utländska studenter deltar i utbildningen.

Företagsutveckling och entreprenörskap
Inriktningen syftar till att ge kunskaper för arbete med att förändra och utveckla företag och andra organisationer i samhället. Företagsekonomi studeras utifrån ett entreprenöriellt perspektiv. Studenterna får insikt i att utveckla företag och ta del av kunskaper inom företagsutveckling, entreprenörskap, organisation och ledarskap samt marknadsföring. Inriktningen ger allmänna kunskaper på ekonomiområdet vilket ger goda förutsättningar för att arbeta inom en mängd områden såväl inom som utanför landets gränser.

Följande ämnen ingår i programmet:

Huvudområde:
- Företagsekonomi 90 högskolepoäng

De första 60 hp (GR A och B) utgör företagsekonomins grunder. Viss profilering görs redan här för att bättre förbereda för de inriktningar som finns på respektive ort. Resterande 30 hp (GR C) ger specialisering inom vald inriktning och innefattar också ett självständigt arbete, examensarbete/kandidatuppsats 15 hp.

Övriga obligatoriska ämnen/kurser:
- Nationalekonomi GR (A), 30 hp
- Statistik GR (A), 15 hp
- Rättsvetenskap GR (A), Juridisk översiktskurs, 15 hp

Övriga ämnen/kurser kopplade till respektive inriktning, 30 hp


För varje kurs som ingår i utbildningen fastställs en kursplan med litteraturförteckning. I kursplanen beskrivs kursens huvudsakliga innehåll, kursens lärandemål samt undervisnings- och examinationsformer. Aktuella kursplaner finns tillgängliga i slutet av maj för kurser som startar på hösttermin och i början av december för kurser som startar på vårtermin.

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Sh A och Ma C.
(Äldre gymnasiebetyg)

Programbeskrivning

Ekonomprogrammet är en 3-årig utbildning som vänder sig till dig som vill följa ett fast utbildningsprogram, med normal studietakt och på en bestämd studietid. Efter avslutad grundutbildning ges möjlighet att fortsätta studierna på avancerad nivå för magister- och masterexamen.

Huvudområdet företagsekonomi läses varvat med andra ämnen under hela studietiden.

Utbildningen har en internationell karaktär. För att göra det möjligt för utländska studenter att delta i delar av utbildningen ges vissa kurser på engelska och studenter vid Mittuniversitetet har möjlighet att förlägga en del av studietiden till utländskt universitet.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Spärrar i utbildningen

De spärrar som finns i utbildningen är de som anges som särskilda förkunskapskrav i respektive kursplaner.

Undervisning och examination

Studierna bedrivs på heltid. Undervisningen består i huvudsak av lärarledda föreläsningar, grupparbeten, övningar och diskussionsseminarier. Delar av undervisningen kan komma att ges på engelska. Förutom den lärarledda undervisningen, som varierar i omfattning mellan 6-12 timmar per vecka, åtgår tid för litteraturstudier och obligatoriska arbetsuppgifter. Examinationen sker i form av skriftliga eller muntliga prov och i form av PM-författande eller mer omfattande självständiga arbeten. Vad som gäller för respektive kurs framgår av kursplanen. Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier

Examensbenämning

Ekonomie kandidatexamen

Ekonomie kandidatexamen utfärdas med huvudområdet företagsekonomi.

Övrig information

Ekonomutbildning finns i Sundsvall och Östersund men inriktningarna skiljer sig mellan orterna. Efter avslutad grundutbildning finns möjligheter att läsa magister- och masterprogram.

För att göra det möjligt för utlandsstudenter att delta i utbildningen ges vissa kurser på engelska.

Alla studerande vid Mittuniversitetet har möjlighet att förlägga delar av sin utbildning till utländskt universitet. Speciella samarbetsavtal och utbytesprogram finns med många universitet. Det finns även vissa möjligheter att studera utomlands på egen hand, s k Free Movers. Ansökan görs i särskild ordning. Eventuella terminsavgifter betalas av den studerande.

Den studerande ansöker om examensbevis efter avslutad utbildning.

För examensfordringarna hänvisas till Mittuniversitetets examensenhet, www.miun.se/utbildning/examen.

Ring universitetets studievägledare eller institutionen för samhällsvetenskap i Sundsvall eller Östersund för ytterligare information, tel 0771-97 50 00 vx. Webbadress till institutionens hemsida: www.miun.se/shv

Sidan uppdaterades 2024-02-23