Basår/behörighetsgivande utbildning

Versioner:
Gå till programmet

Utbildningsplan för:
Basår/behörighetsgivande utbildning, 60 fup
Foundation Year

Allmänna data om programmet

  • Programkod: TBASX
  • Tillträdesnivå: Behörighetsgivande utbildning
  • Diarienummer: 2002:12
  • Högskolepoäng: 60
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier
  • Ansvarig institution: Institutionen för teknik, fysik och matematik
  • Senast ändrad: 2008-06-13
  • Giltig fr.o.m: 2007-09-03

Syfte

Utbildningens syfte är att de studerande skall tillägna sig kunskaper och färdigheter i biologi, fysik, kemi och matematik i sådan omfattning att det ger behörighet för tekniska och naturvetenskapliga studier vid Mittuniversitetet. Utbildningen skall också ge de studerande en förtrogenhet med högskolestudier.

Lärandemål

Efter avslutad utbildning ska studenten:
- ha tillägnat sig kunskaper och färdigheter i biologi, fysik, kemi och matematik i sådan omfattning att det ger behörighet för tekniska och naturvetenskapliga studier vid Mittuniversitetet.

Innehåll

Biologi baskurs A, 6 hp, ger behörighet BiA
Biologi baskurs B, 4,5 hp, ger behörighet BiB
Fysik baskurs A, 7,5 hp, ger behörighet FyA
Fysik baskurs B, 12 hp, ger behörighet FyB
Kemi baskurs A, 9 hp, ger behörighet KeA
Kemi baskurs B, 6 hp, ger behörighet KeB
Matematik baskurs B, 4,5 hp, ger behörighet MaB
Matematik baskurs C, 7,5 hp, ger behörighet MaC
Matematik baskurs D, 7,5 hp, ger behörighet MaD
Matematik baskurs E, 4,5 hp, ger behörighet MaE

Nämnda behörigheter gäller vid Mittuniversitetet. De studerande väljer själv mellan de olika kurserna, men måste anpassa sitt val så att de får behörighet till den utbildning de ämnar fortsätta på.
De behörighetsgivande kurserna skall ges så att det går att läsa alla kurser under ett år. När studenterna antagits kommer de att erbjudas ett utbud av högskolekurser som de kan läsa istället för en eller flera behörighetsgivande kurser som de antingen har läst eller som de inte behöver läsa.

Behörighet

samt Ma A.
(Äldre gymnasiebetyg)

Programbeskrivning

De behörighetsgivande kurserna är förberedande studier och kan inte räknas som examensgrundande högskolepoäng.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Spärrar i utbildningen

Spärrar framgår av förkunskapskraven i respektive kursplan.

Undervisning och examination

Undervisningen kan bedrivas i form av föreläsningar, grupparbeten, lektioner, laborationer, övningar, projekt och seminarier. Examinationen kan ske med tentamen, inlämningsuppgifter, obligatoriska övningar och laborationer. Betyg sätts på varje kurs i programmet och betygsskalan framgår av respektive kursplan. Utbildningen är en behörighetsgivande utbildning för fortsatta högskolestudier och ett intyg utfärdas efter godkänt resultat på de behörighetsgivande kurserna. Undervisnings- och examinationsformer framgår av respektive kursplan.

Examensbenämning

Ingen examen

Övrig information

De behörighetsgivande kurserna är förberedande studier och kan inte räknas som examensgrundande högskolepoäng. Godkända studier vid basår/behörighetsgivande utbildning ger platsgaranti på alla utbildningsprogram inom Mittuniversitetet där inträdeskravet är E.3, E.1 eller E.2.1-behörighet samt på lärarutbildning med Ma/No inriktning under förutsättning att även övriga behörighetskrav uppfylls. Vid fler sökande än antalet platser sker urval i första hand efter betyg från de behörighetsgivande kurserna. Studenten garanteras dock plats vid något av programmen.

Under studietiden kan kursernas namn, innehåll, poängfördelning och placering i tiden genomgå förändringar.

Den studerande har vissa möjligheter att välja kurser under studietiden. Hur valet skall genomföras samt aktuellt kursutbud meddelas lokalt för respektive program. För att antas till en valbar kurs gäller att den studerande skall vara behörig. Valbara kurser kan ställas in vid för få sökande.

Utbildningsplanen för Basår/behörighetsgivande utbildning 60 högskolepoäng är fastställd av Grundutbildningsrådet för naturvetenskap teknik och medier 2001-05-17. Senast reviderad av grundutbildningsrådet för naturvetenskap, teknik och medier 2005-05-19.

Sidan uppdaterades 2024-02-23