Alternativt Nobelpris till forskare på Mittuniversitetet

Mon 17 Sep 2018 15:59

Forskning som visar att fruktflugor av kvinnligt kön utsöndrar så starkt doft att vinexperter kan lukta sig till en enda fluga i ett vinglas har blivit belönad med det alternativa nobelpriset Ig Nobelprize. Två forskare vid Mittuniversitetet, Erik Hedenström och Erika Wallin, har deltagit i forskningsprojektet som prisats.

Erika Wallin
Erika Wallin forskare som prisats vid Mittuniversitetet.

Fruktflugor, eller bananflugor som de ofta kallas, är ett vanligt förekommande problem i hemmet. Forskare vid Mittuniversitetet deltar i forskning som försöker ta reda på hur fruktflugorna kommunicerar med varandra. Det har visat sig att flugorna utsöndrar en speciell doft. Honorna utsöndrar en doft som är specifik och denna har framställts på laboratoriet, för att testas både på flugor och människor.

– Vi vet att fruktflugor dras till vin och vi vet att vinexperter är duktiga på dofter, så vi ville testa om vinexperter uppfattade vinet annorlunda om det var flugor i eller inte. Vi testade även den syntetiska doften som vi framställt blandad med vin och vinexperterna uppfattade den doften på samma sätt som flugornas doft, säger Erika Wallin, kemist vid Mittuniversitetet.

Forskningen kring fruktflugor sker i ett samarbete mellan Mittuniversitetet, SLU i Alnarp och ett vinprovningsinstitut i Tyskland.

Ig Nobelprize organiseras av den vetenskapliga humoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research”. Syftet med det alternativa nobelpriset är att lyfta forskning som först får folk att skratta och sedan att tänka efter. Forskarna vann pris i kategorin biologi. Det delas även ut priser i kategorier som antropologi, medicin, näring, fred och litteratur. Hur bra saliv fungerar som rengöringsmedel, vad man kan lära sig av att utföra koloskopi på sig själv och om det är effektivt för anställda att använda voodoo-dockor mot elaka chefer är ämnen som också tog hem priser vid årets gala.

Forskarnas arbete med att ta reda på hur fruktflugorna kommunicerar med varandra leder också till att hitta bättre sätt att gillra fällor för dem.

– Bästa sättet i dag är att locka med vinäger i en liten skål tillsammans med lite diskmedel, då ändras ytspänningen och flugan tar sig då inte upp ur vätskan. Vi vet också att flugorna dras till rödvin. Men i dag finns inga kommersiella lättanvända fällor, säger Erika Wallin.

Ig Nobelprize har delats ut sedan 1991. Mer information går att läsa på hemsidan www.improbable.com/. Hela artikeln om fruktflugor och vinprovning finns här.
Forskningsprojektet leds av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Kontaktpersoner:
Erik Hedenström, professor i organisk kemi, Mittuniversitetet, erik.hedenstrom@miun.se, 076-527 91 29
Erika Wallin, doktor i kemi, Mittuniversitetet, erika.wallin@miun.se,
010-142 84 91


Recommended:

The page was updated 10/9/2018